Собор святої Софії у Києві
Україна

Буревій зніс хрест у Софії Київській – почалася війна в Україні

11 вересня 2022, 17:33
0
0
Сподобалось?
0

Люди кажуть, що Господь показує нам знамення, але ми не завжди можемо їх пояснити чи розпізнати. Коли 24 лютого путін пішов війною на Україну, народ згадав, що за місяць до цього від буревію впав хрест з головної нашої святині – Софії Київської.

Подібне було у Другу світову

У Софії Київській, яка стала центром світового православ’я, почалася історія нашої держави. Тут зводили на престол київських князів, підписували політичні угоди, приймали іноземних послів та вирішували справи війни і миру. Софію Київську почав будувати великий князь Володимир ще у 1011 році, а закінчив його син князь Ярослав у 1018-му.

Кажуть, якщо церковний символ ламається – це знак біди. Бо кияни досі пам’ятають такий факт, коли під час Другої світової війни теж впав один з хрестів української святині. Тепер подібне знамення сталося 18 січня 2022 року – тоді буревій зніс хрест на храмі. Тож коли через місяць почалася велика війна, громадськість забила на сполох, бо головна святиня, яку називають серцем і символом вічності України, не може лишатися без хреста. У той час під Києвом стояли російські війська, столицю обстрілювали. Була інформація, що ворог може бомбити Софію, а тому було прийнято рішення відновити її 2 березня. Небайдужі люди допомогли з технікою. Попри загрозу обстрілів, до Софії приїхала команда монтажників та реставраторів, які за один день встановили тимчасовий хрест. А у кінці липня, напередодні річниці Хрещення Київської Русі, митрополит ПЦУ Епіфаній освятив новий триметровий хрест, який важить сто кілограмів. Його виготовили коштом мецената вірянина Юрія Соколова та його сім’ї.

Російську церкву звели на честь війни

Віримо, що відновлення святині стане щасливим знаменням для України. Бо наша держава стоїть, а захисники боронять її кордони, відганяючи ворога. Неймовірно, але коли новий хрест засяяв на Софії, всього через тиждень ураган зламав хрест на церкві Казанської ікони Божої Матері під Петербургом! Диво? Чи Господнє знамення для росіян?

Кам’яний храм Казанської ікони Божої Матері є російською святинею. Закладено його у 1910 році не на згадку про благочестиву справу, а на честь 200-річчя завоювання Виборга Петром I. Через Першу світову війну церкву не розписали зсередини. У 1924 році храм пережив ураган і повінь, зазнавши великої шкоди. У радянські роки споруда використовувалася як склад.

Олена ПАВЛЮК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися