Американські системи ППО NASAMS вже в Україні
Україна

Американські системи ППО NASAMS вже в Україні

26 вересня 2022, 12:08
0
0
Сподобалось?
0

Зенітні ракетні комплекси NASAMS, про передачу яких офіційно було оголошено у Пентагоні у липні, нарешті добрались до України. Про це повідомив Президент України Володимир Зеленський під час інтерв’ю американському CBS, пише Defence Express.

«Я хочу подякувати президенту Джо Байдену та Конгресу за позитивне рішення, яке вже прийнято. Ми отримали системи ППО NASAMS... Але повірте, цього навіть близько не вистачить, щоби покрити цивільну інфраструктуру, школи, лікарні, університети, будинки українців», – заявив Володимир Зеленський.

Водночас коли саме NASAMS були отримані, що могло трапитись не обов’язково навіть днями тому, а також чи вже інтегровані ЗРК до системи протиповітряної оборони – уточнень не було. Водночас, з огляду на всю історію з передачею зброї від союзників, заява пролунала тоді, коли всі відповідні заходи вже здійснені.

Слід нагадати, що за оголошеною Пентагоном інформацією, мова йде лише про два комплекси, які були з нуля виготовлені Raytheon та Kongsberg. З огляду на строки від повідомлення про намір передати та саму передачу, скоріш за все хтось з поточних замовників цього ЗРК віддав Україні своє місце у черзі.

Водночас ще до шести NASAMS Україна має отримати строком до 23 серпня 2024 року, саме така кількість увійшла у рекордний 3-млрд пакет довгострокової допомоги України на День Незалежності.

У будь-якому випадку навіть отримання двох NASAMS, кожен з яких складається з одного радара, командного пункту, декількох пускових та ряду машин забезпечення, вже значно посилює протиповітряну оборону України.

Можливості NASAMS включають перехоплення аеродинамічних цілей на дальності до 20 км ракетами AIM-120 та до 40 км ракетами AMRAAM ER. Конкретний тип ракет, з якими був передані комплекси, звісно розголошуватись поки не буде.

Ще однією вкрай важливою особливістю комплексу є абсолютна багатоканальність, коли кількість цілей, які обстрілюються, залежить виключно від кількості ракет у пускових.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися