Ковід наступає
Україна

Ковід наступає

2 жовтня 2022, 11:57
0
0
Сподобалось?
0

Через війну українці вже й забули про недавню кризу – пандемію COVID-19. Попри це спостерігається істотне збільшення кількості хворих на «корону» – понад 44 тисячі людей інфікувалися тільки за останній тиждень в Україні.

Чи носити маски – вирішить місцева влада

Незважаючи на ріст захворювання, влада наразі не планує вводити карантин по всій країні. Про це повідомив головний державний санітарний лікар Ігор Кузін. Йдеться про масковий режим, а також обов’язкову перевірку COVID-сертифікатів.

Натомість місцева влада може вводити профілактичні заходи, залежно від епідеміологічної ситуації у регіоні. Наприклад, про рекомендоване носіння масок станом на 26 вересня уже повідомили у Києві, Івано-Франківську, Тернополі. Ігор Кузін наголосив, що такі заходи здатні зменшувати захворюваність у містах. Маски можуть рекомендувати носити у медичних закладах, в транспорті та місцях скупчення людей.

Державний санітарний лікар сказав, що єдиний штам, який зараз циркулює в Україні, – це Омікрон. На щастя, він має легкий перебіг, особливо у вакцинованих людей. Хворі на Омікрон рідше потребують кисню, ніж це було зі штамом Дельта, тож МОЗ очікує, що Україні вистачатиме і ліжок, і кисню для хворих на COVID-19.

Симптоми Омікрона

Найчастіше хворі мають нежить (73%), головний біль (67,5%), втому (63,5%). А також чхають (60%) і відчувають біль у горлі (59,6%). Рідше трапляється кашель (43,5%), хриплий голос (35,7%), озноб чи тремтіння (30%), лихоманка (29,4%), втрата/спотворення нюху та/або смаку (23,7%) тощо. Новий штам має менший інкубаційний період, що в середньому триває три доби. Але ризик повторного зараження Омікроном вп’ятеро вищий, ніж у Дельти.

Змінено правила щеплення

Зважаючи на підвищення захворюваності, змінили правила вакцинації. Другу бустерну дозу можуть зробити всі українці старші 18 років. Але між першою та другою бустерними дозами має минути щонайменше чотири місяці. Також зменшено мінімальні терміни між базовим курсом вакцинації та бустерною дозою. Тепер додаткову дозу вакцини можна отримати через п’ять місяців після завершення первинного курсу.

Крім того, у МОЗ затвердили нові схеми вакцинації. Якщо людина отримала базовий курс вакциною Пфайзер, Модерна чи іншою, то бустерне щеплення (і перше, і друге) можна зробити Коронаваком.

Ще однією найголовнішою зміною є те, що тепер діти віком від 5 до 11 років можуть отримати вакцину проти COVID-19. Раніше це дозволялося робити з 12 років.

Ігор Кузін наголосив, що вакцинація зараз – турбота не лише про власний захист. Це створює менше навантаження на лікарні, які мають рятувати життя нашим військовим.

Наталка СЛЮСАР


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися