Попри тиск антивакцинаторів Зеленський підписав закон про щеплення
Україна

Попри тиск антивакцинаторів Зеленський підписав закон про щеплення

30 вересня 2022, 12:46
0
0
Сподобалось?
0

Володимир Зеленський підписав законопроєкт №4142 «Про систему громадського здоров’я», проти якого активно виступали противники вакцинації.

Про це йдеться у картці законопроєкту.

Верховна Рада ухвалила цей документ 6 вересня. Як зазначає видання Ліга. Новини, закон повинен був запровадити презумпцію згоди на вакцинацію і на законодавчому рівні прописати обов'язковість щеплень від 11 хвороб замість нинішніх десяти (додавалась пневмококова інфекція).

Противники вакцинації проводили акції протесту через цей законопроєкт, а на сайті президента України було зареєстровано півтора десятка петицій проти його ухвалення, одна з яких навіть набрала потрібну кількість голосів – 25 000.

Через протести статтю закону про профілактичні щеплення урізали до одного речення: «Профілактичні щеплення з метою запобігання захворюванням на інфекційні хвороби проводяться відповідно до календаря профілактичних щеплень, який затверджується центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я».

Зі слів міністра охорони здоров'я Віктора Ляшка, законопроєкт наближає Україну до європейських стандартів, а також нарешті врегульовує розподіл функцій ліквідованої вісім років тому санітарно-епідеміологічної служби.

«Закон «Про систему громадського здоров’я» – це лише перший крок, за яким будуть слідувати десятки підзаконних актів, інструкцій, алгоритмів, навчання та практичне впровадження. Проте без його ухвалення як базового закону, що визначає основні засади для розбудови системи громадського здоров’я в Україні, ми були приречені й надалі брати здоров’я в борг у майбутніх поколінь. Але від сьогодні все зовсім інакше», – написав Ляшко у фейсбуці.

Головний санітарний лікар Ігор Кузін свого часу пояснював, що норми законопроєкту дозволять інтегрувати нашу систему охорони здоров’я в європейську мережу.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися