Через Коломойського Верховний суд США підтвердив стягнення з України на користь росіян 173 мільйонів доларів
Україна

Через Коломойського Верховний суд США підтвердив стягнення з України на користь росіян 173 мільйонів доларів

6 жовтня 2022, 12:57
0
-1
Сподобалось?
-1

Верховний суд США відмовив Україні в перегляді справи про стягнення $173 млн на користь російської «Татнєфті».

Про це пише ZN.UA з посиланням на Reuters.

Справа стосується втрати росіянами контролю над Кременчуцьким нафтопереробним заводом.

У 1994 році на базі Кременчуцького НПЗ була створена компанія «Укртатнафта» відповідно до указів президентів України та Татарстану. Раніше 18,296% акцій «Укртатнафти» належало структурам, близьким до «Татнєфті», міністерство майна Татарстану володіло 28,7788% акцій, ще 8,6% акцій належало безпосередньо «Татнєфті».

Проте внаслідок судових розглядів в Україні частка татарстанських акціонерів у НПЗ була практично обнулена, а на підприємстві з'явилися нові акціонери, близькі до групи «Приват» Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова.

У 2014 році арбітраж виніс рішення на користь «Татнєфті» та зобов’язав Україну виплатити російській компанії компенсацію у розмірі $112 млн, а також відсотки. У тому ж році Україна програла апеляцію.

Із 2017 року «Татнєфть» через федеральний суд США у Вашингтоні намагається стягнути з України цю суму згідно рішення арбітражу. Україна заявила, що справа не повинна розглядатися в американському суді, адже «Татнєфть» не довела, що Україна має будь-які активи в США, тому немає підстав для розгляду цього питання в цій країні. «Татнафта» зі свого боку заявила, що українські суди виявилися не заслуговуючими довіри, і що арбітраж зазвичай розглядається в судах США.

У 2020 році окружний суддя США Коллін Коллар-Котеллі виніс рішення на користь «Татнєфті», а у 2021 році Апеляційний суд округу Колумбія підтвердив виконання рішення. Українські адвокати звернулися до Верховного суду США з проханням розглянути цю справу після лютневого вторгнення Росії, стверджуючи, що юридичну боротьбу слід вести в українських судах, однак ця апеляція була відхилена.

На сьогодні Кременчуцький НПЗ зруйнований російськими ракетними атаками.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися