Чи реальні ядерні погрози бункерного діда і чи можна вижити після ядерного вибуху
Україна

Чи реальні ядерні погрози бункерного діда і чи можна вижити після ядерного вибуху

15 жовтня 2022, 12:08
0
0
Сподобалось?
0

Війна триває. Україну не взяли за три дні, як собі планував диктатор. Ми б’ємося відчайдушно, нас підтримує весь світ, а путін ховається, як кріт, десь у бункері і все вигадує, чим би зламати нашу країну, яка має неймовірну силу духу. Одна з останніх його хворих фантазій – ядерна атака. Чи буде вона і чим загрожує?

За діями кремлівського параноїка стежить розвідка

Прості люди, зачувши про ядерну атаку, думають, що пролунає вибух – і всі одразу загинуть. Однак є різна зброя. Тактична – це ядерні боєголовки, системи доставки і боєприпаси, призначені для цілей на полі бою чи удару по якомусь місту. Вона має невелику територію ураження. І вижити цілком реально. А от стратегічна ядерна зброя страшніша. Вона запускається здалеку і може зрівняти із землею не лишень великі міста, а й цілі регіони.

Іноземні експерти схиляються до думки, що росія може застосувати тактичну. Американська розвідка підрахувала, що у росіян її десь від 1000 до 2000 одиниць. Загрозу становлять не лишень крилаті ракети наземного базування, а й розміщені на кораблях.

Одні експерти вважають, що путін завдасть ядерного удару від розпачу після знищення нових мобілізованих. Інші зазначають, що хоч диктатор і параноїк, але не прийматиме такого рішення. Китай, який має доктрину «Не застосовуй ядерну зброю першим», у разі вибуху відвернеться від рф. Зміниться ставлення й з боку «нейтральних країн», а США знімуть усякі обмеження щодо поставок озброєнь Україні і можуть завдати удару по російських військах. Чи по базі, яка завдала ядерного удару, або ж Чорноморському флоті. Зрозуміло, що у війні з НАТО росія ніколи не переможе.

Наш військовий експерт Олег Жданов стверджує, що США стежать за місцями зберігання ядерної зброї рф. Навіть начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов підтвердив: «За п’ять хвилин після засідання в бункері ми маємо на руках його стенограму. Реакція Заходу буде миттєвою. Я не думаю, що якась країна готова отримати ще один Чорнобиль у центрі Європи».

Наслідки удару

Колеги з Укрінформу провели розрахунки і на прикладах наших великих міст пояснили, якими можуть бути наслідки. Брали зону ураження у разі найменшого (одна кілотонна) і більшого (100 кілотонн) наземного тактичного ядерного удару. Наприклад, якщо у центр Києва впаде кілотонна бомба, це може призвести до смерті понад п’яти тисяч людей, 100-кілотонна – 74 тисячі, Львів – понад 12 тисяч і 150 тисяч відповідно, Харків – понад 6 тисяч і 110 тисяч осіб.

50% тих, хто буде перебувати за 2,5 кілометра від місця вибуху, отримають механічні, теплові та спричинені радіацією травми. Постраждають 25% осіб, чиє місцезнаходження становитиме 2,5–5 кілометрів від удару. Найбільше загине протягом двох днів внаслідок комбінованих травм. Хто перебуватиме у дальшому радіусі випромінювання, помре через місяць; 15% тих, хто вижив, «з’їсть» рак. Люди, що будуть за десятки кілометрів і поза сховищами, отримають опіки третього ступеня. Вони поширюються на всі шари шкіри й часто безболісні, оскільки руйнують нервові закінчення, що може призвести до ампутації.

Найкраще ховатися у підвалах

Фахівці радять на всяк випадок знайти укриття, де можна заховатися. Цегла, цемент і земля краще зупиняють радіацію, ніж дерево, гіпсокартон чи тонкий лист металу. Добре захищають зони всередині будівлі, наприклад, туалет, ванна чи комора, розташовані подалі від зовнішніх стін та даху, на які осідає радіація.

Найнадійнішим укриттям є підвали, особливо ті, що мають залізобетонне перекриття. Шанси на виживання зростають, якщо є можливість перебувати в укритті хоча б три дні. А найкраще там перечекати два тижні. Для цього треба мати солідні запаси у «тривожній валізці». Є цілий список того, що потрібно. Він налічує понад тридцять предметів. Найголовніше – це їжа, вода, медикаменти. А також ліхтарики на батарейках, сірники у водонепроникному контейнері, ковдри та змінний одяг, засоби гігієни, особисті документи. Звичайно, не хочеться нагнітати атмосферу, але, як то кажуть, обізнаний – значить, озброєний. Тому зробити хоча б елементарні запаси все ж варто.

Руслана СУЛІК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися