Засновник москви похований у Києві
Україна

Засновник москви похований у Києві

24 жовтня 2022, 10:20
0
0
Сподобалось?
0

Це Юрій Долгорукий – син київського князя Володимира Мономаха і дочки половецького хана. Він мав 13 дітей від двох дружин, перша була теж дочкою половецького хана. Прізвисько Долгорукий дали князю через його сутулість, внаслідок чого руки здавалися неприродно довгими. За іншою версією, отримав його, бо з далекої Ростово-Суздальської землі постійно втручався у боротьбу за Київський престол. Він охоче залучав половецькі орди для міжусобиць зі своїми родичами – руськими князями. Російський історик Василь Татіщев негативно оцінював князя Долгорукого: «Великий любитель жінок, солодкої їжі й пиття; більше про веселощі, ніж про управління й воїнство пильнував, але все інше перебувало у владі й нагляді вельмож його і улюбленців... Сам мало що робив, все більше діти й князі союзні...»

Після смерті батька Юрій Долгорукий отримав у спадок Ростово-Суздальське князівство, що стало ядром московської держави. І започаткував князювання Рюриковичів на землях народу «моксель» – це племена меря, весь, мокша, чудь, мордва, марі, які у ІX–XІІ століттях населяли землі теперішньої Тули, Рязані й московської області. Згодом вони стали основою народу, який прозвав себе «великоросами». У 1147 році Юрій Долгорукий писав чернігово-сіверському князю: «Прииде ко мне, брате, в Москов!» Це було першою згадкою про москву.

Юрій Долгорукий мріяв про київський престол. За шість років тричі захоплював столицю і закріпився тут у 1155 році. Проте ненадовго. 10 травня 1157 року князя отруїли на бенкеті у місцевого боярина: через п’ять днів він помер. За владолюбство, жорстокість, жадібність та заздрісність кияни не шанували князя. Навіть тіло його не дозволили поховати поряд з батьком. Покоїться Долгорукий у храмі Спаса на Берестові на території сучасної Києво-Печерської лаври. У день похорону кияни розграбували його маєтки «Красний двір» та двір «Рай» за Дніпром. І повибивали по містах і селах владу суздальців-бояр.

За часів Юрія Долгорукого вперше виявилося суперництво двох народів – між Києвом та Суздальщиною. І відтоді точиться досі. Чи не символічно, що засновник москви похований у Києві?

Юлія ШЕВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися