Православна церква України дозволила святкувати Різдво 25 грудня
Україна

Православна церква України дозволила святкувати Різдво 25 грудня

29 жовтня 2022, 10:02
0
0
Сподобалось?
0

Синод Православної церкви України цього року офіційно дозволив у всіх храмах проводити різдвяні богослужіння 25 грудня. Це не значить, що заборонили Різдво 7 січня. Для початку прийняли рішення для тих громад, де вже і прихожани, і настоятель виявили бажання святкувати за григоріанським календарем, як більшість світових церков.

Дата народження Ісуса Христа умовна

Насправді усі християни світу святкують Різдво Христове в один день – 25 грудня. Це закріплено у богослужбових книгах. Та є два церковні календарі – григоріанський та юліанський. А між ними на сьогодні 13 днів різниці.

Варто згадати, що точної дати народження Ісуса Христа у церковних документах не збережено. Але що у біблійних текстах йде мова про зиму й час, коли світловий день почав ставати довшим (близько 25 грудня), визначили завдяки описам. Дату святкування Різдва закріпили саме цього числа. Тоді що ж пізніше розвело християн?

Перший календар запровадив язичник Юлій Цезар ще у дохристиянські часи – до нашої ери. Його назвали на честь імператора «юліанським». Та пізніше виявилося, що цей календар не точний. Адже перестали збігатися фактичні і календарні дні рівнодення та сонцестояння. Словом, календар «змістився». Різдво почало наближатися до весни, а Пасха – до літа! За півтори тисячі років набігло цілих десять днів, тому папа Римський Григорій XIII впровадив реформу. Так, у 1582 році одразу за 4 жовтня настало 15-те. А календар назвали на його честь «григоріанським». Він базується на наукових обрахунках, тож порівняно з юліанським, значно точніший.

Патріарх Варфоломій святкує разом зі світом

Григоріанський календар з часом визнав і прийняв увесь світ! Навіть радянська росія у 1918 році. Проте російська церква залишилася на «юліанському» календарі. З нею – ще кілька: грузинська, сербська, єрусалимська православні церкви, а також Православна церква України (ПЦУ), Українська православна церква (московського патріархату) та Українська греко-католицька церква (УГКЦ).

Натомість разом зі світом Різдво 25 грудня святкують такі православні церкви як румунська, болгарська, польська та Православна церква Чеських земель і Словаччини. А також «грецькі» православні церкви: александрійська, антіохійська, елладська, албанська та константинопольська, яку очолює Вселенський патріарх Варфоломій!

До речі, неточність церковного «юліанського» календаря далі поглиблюється. Через це у 2101 році Різдво припадатиме вже не на 7, а на 8 січня! Православна церква України на сьогодні дає можливість вірянам вивчити це питання. А тих, хто хоче святкувати Різдво 25 грудня, благословляє і звільняє від обмежень посту.

Наталія КРАВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися