Хто з українських мільярдерів намагається наближати перемогу
Україна

Хто з українських мільярдерів намагається наближати перемогу

7 листопада 2022, 09:39
0
2
Сподобалось?
2

Видання «НВ» дослідило, хто з українських мільярдерів, незважаючи на колосальні втрати, більше за інших пожертвував на армію та гуманітарні потреби українців.

Найбільше витратив Рінат Ахметов – понад 3 мільярди гривень (74 мільйона доларів за курсом НБУ). Це переважно гуманітарні проєкти з підтримки цивільного населення.

На другому місці Петро Порошенко, що регулярно звітує про допомогу армії. Станом на вересень, Фонд Порошенка, «Рошен» і ГО Справа громад передали до ЗСУ допомоги на суму близько 46 мільйонів доларів. Список техніки для фронту широкий: кулемети, радіостанції, машини швидкої допомоги, італійські броньовики Shield і британські Spartan, повнопривідні військові вантажівки, пікапи, тягачі для перевезення надважкої бронетехніки, а також понад 350 дронів Autel.

Фонди Віктора та Олени Пінчуків посіли третє місце. Вони, станом на вересень, разом з компанією Інтерпайп спрямували на армію та допомогу українцям під час війни 45,3 мільйона доларів. Під системним патронатом Пінчуків перебуває 7 бригад ЗСУ та ТрО. Серед іншого вони направили до армії 65 БПЛА, зокрема 12 «Фурій» - сучасних літальних апаратів, оснащених камерами та наземними пунктами управління та обробки інформації.

Четверте місце належить Вадиму Новинському, власник групи компаній Смарт-Холдинг, спрямував на фінансування гуманітарних проєктів і підтримку України у протистоянні агресії майже 900 мільйонів гривень (24 мільйона доларів). Сталь «Метінвесту» лягла в основу захисних споруд, танкових їжаків, фортифікацій, сучасної захисної амуніції, які допомагають зупиняти агресора, відзначили у Смарт-Холдингу.

Співвласник Ferrexpo Костянтин Жеваго і компанії, де він є суттєвим акціонером, на п’ятому місці. З початку повномасштабної російської агресії вони витратили на військову та гуманітарну допомогу понад 800мільйонів гривень (21,7 мільйона гривень). Останній приклад: наприкінці жовтня до прифронтового Харкова направили більш ніж 900 тисяч продуктових наборів від компанії Кременчукм’ясо, яка належить Жеваго.

Шоста позиція у Дмитра Фірташа. З початку війни бізнеси Group DF спрямували на допомогу Україні 547,7 мільйона гривень (14,8 мільйона доларів). Компанії цієї групи постачати обладнання для ППО – сучасні антидронні системи, тепловізори та інше специфічне обладнання. Тепер бізнес Фірташа постачає зимове обладнання та одяг для ЗСУ.

Заснована Олександром та Галиною Герегами група компаній «Епіцентр» посіла сьоме місце. З початку повномасштабного вторгнення компанія спрямувала понад 400 мільйонів гривень (10,8 мільйона доларів) на гуманітарні ініціативи в різних регіонах країни. Інформації про підтримку ВСУ мільярдерами Ігорем Коломойським, Геннадієм Боголюбовим та Владом Яценко немає.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися