Як зміняться у датах церковні свята, якщо Різдво прийде 25 грудня?
Україна

Як зміняться у датах церковні свята, якщо Різдво прийде 25 грудня?

19 листопада 2022, 15:35
0
2
Сподобалось?
2

Тема святкування Різдва у багатьох сьогодні на слуху. Уже кілька православних громад в Україні заявили, що відтепер будуть відзначати народження Сина Божого 25 грудня. Мовляв, подалі від орди й у ногу з цивілізованим світом. Синод єпископів Православної церкви України на це благословив. І хоч загалом про зміну церковного календаря поки не йдеться, все ж багато хто вже рахує, коли по-новому прийдуть усі зимові свята, Благовіщення та Покрова?

В українській церкві за прикладом росії сьогодні діє юліанський календар, який запровадив язичник Юлій Цезар ще до народження Спасителя. Розрахунок виявився неточним, і вже за кілька століть похибка стала дуже помітною. Тому зважилися на реформу. Так з’явився григоріанський календар, названий на честь Папи Римського Григорія XIII, який її провів. Саме цей календар з часом визнав і прийняв увесь світ. Але не російська церква. Тож вийшло, що люди в колишньому срср стали жити світським життям за одним календарем, а духовним – за іншим. На сьогодні «відставання» церковного сягає 13 днів, і з кожним століттям воно лише збільшується.

Закономірно, що у час нинішньої війни питання відокремлення від росії постало й у церковному житті. Багато храмів та громад, які раніше належали московському патріархату, змінили свою юрисдикцію і приєдналися до Православної церкви України. Тепер активно обговорюють зміну церковного календаря. Зрозуміло, що багатьом людям ще важко таке усвідомити та прийняти. Складно прощатися зі звичками. Але більшість православних церков світу, у тому числі й Константинопольська, святкують Різдво 25 грудня. Варто зазначити, що точної дати народження Ісуса Христа у церковних документах не збережено. У біблійних текстах йде мова про зиму і час, коли світловий день почав ставати довшим (близько 25 грудня).

Отже, хто відзначатиме Різдво 25 грудня, для того піст Пилипівка почався з 15 листопада. Свято Андрія настане 30 листопада замість 13 грудня. Святий Миколай завітає у домівки 6 грудня (замість 19). Уже не буде Старого нового року, бо 1 січня прийде свято Василя – рік Новий зі святковою Маланкою напередодні. Водохреще змінить дату з 19-го на 6 січня. Благовіщення припадатиме на 25 березня замість 7 квітня. Преображення Господнє буде 6 серпня, а не 19. Також у датах змістяться і три Пречисті: Перша (Успіння Богородиці) – на 15 серпня замість 28-го, Друга (Різдво Богородиці) – на 8 вересня замість 21-го, Третя (Покрова) – буде 1 жовтня замість 14-го. Великдень і Трійця не в числі і від календаря не залежать.

Обговорення й суперечки не вщухають. Тим часом усім слід пам’ятати: сенс Різдва не у прив’язці до дати, а в усвідомленні цінностей, які приніс Ісус Христос на землю.

Наталія КРАВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися