В Україні є озеро, яке не має дна
Україна

В Україні є озеро, яке не має дна

26 листопада 2022, 14:19
0
0
Сподобалось?
0

Неподалік містечка Знам’янка, що у Кіровоградській області, є дивовижне озеро Берестувате, яке досі ховає від людей свої таємниці. Скільки б його не досліджували, так і не змогли виміряти глибину.

Під водою золота карета хана?

З усіх боків озеро оточене Чорним лісом. За останні пів століття водойма замулилася і вкрилася плавучими островами, що переміщуються. І ніхто не знає, яка глибина.

– Усі спроби виміряти його були невдалими. Одного разу обірвалися дві мотузки по 250 метрів, тобто вже не менше 500 метрів. Також дно намагалися знайти водолази, проте воно провалювалося – і далі знову йшла глибина. А один із водолазів потонув, тіла не знайшли, – каже дослідник Олег Рубан.

Існує версія про подвійне дно, яке утворилося з гілок та опалого листя. Водиться в озері лише земляний карась. Вода дуже холодна і має майже однакову температуру в усі пори року, не замерзає. Лише взимку 2014-2015 років озеро було покрите товстим шаром криги, яка легко витримувала десять дорослих чоловіків.

А оскільки озеро повне таємниць, то й місцеві мешканці переповідають різні легенди. Нібито на дні лежить карета кримського хана Гірея – вилита з чистого золота і оздоблена діамантами та сапфірами. А ще розповідають, що в цих місцях ховав свої скарби Махно. Існує повір’я, що татари гнали невільників через Чорний ліс. Тих, хто остаточно вибився з сил і не міг йти, топили у водах. Тому досі біля озера чути голоси і стогони потопельників.

Смерть підлітків, які тут ворожили

– Біля озера людям часто буває якось не по собі, – розповідають журналістам місцеві жителі. – Чіпляється блуд, і людина може отямитися вже у воді. На одному з берегів просто посеред лісу є колишня державна дача. Хто відпочивав там, розповідає, що вночі біля озера маряться русалки…

Науковці вважають, що «блуд чіпляється», бо у товщі озерної води накопичується газ метан – тому, ймовірно, й чути дивні звуки. Та містика містикою, а у 1970-х роках тут сталася загадкова трагедія. Влітку на озеро приїхали відпочивати підлітки. Вони взяли із собою старовинні книги, в яких розповідалося про те, як викликати духів. Як минула ніч на озері, ніхто не знає. Але вранці місцеві знайшли тих мертвих молодих людей і їхні старі книжки. Поліція так і не розкрила цю справу.

Юлія ШЕВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися