Група харківських вчених
Україна

Українські вчені перші в СРСР розщепили атомне ядро

26 листопада 2022, 16:29
0
1
Сподобалось?
1

Рівно 90 років тому харківським вченим вдалося штучно розщепити атомне ядро. Вони не були першими у світі, але першими в срср. У травні 1932-го українських науковців всього на кілька місяців випередили англійські – за це досягнення були удостоєні у 1951 році Нобелівської премії. Проте внесок наших вчених у розробці ядерної зброї та створенні атомних станцій беззаперечний.

Досягнення харківських вчених було своєрідним подвигом. Адже Кирилу Синельникову, Антону Вальтеру, Олександру Лейпунському та Георгію Латишеву знадобилися мужність, а також непохитна впевненість у своїх знаннях. Бо якби щось пішло не так, ці четверо молодих науковців зникли би безвісти (наймолодшому, Латишеву, виповнилося тоді лише 25). Радянська влада для цих досліджень не шкодувала ресурсів – і це у той час, коли українці помирали від голоду!

Завдяки цьому диву на гербі Харкова було вміщено модель ядра літію – поряд з шестернею, що символізувала промисловість міста, та колоском, котрий означав край-житницю. Згадані харківські вчені очолили провідні наукові центри срср. А у Харкові було відкрито великий електростатичний генератор, який після Другої світової війни був єдиною установкою в срср для розробки атомної бомби.

У 1991 році Україна мала третій за розміром ядерний арсенал світу, який успадкувала після розпаду срср.  Це 176 міжконтинентальних балістичних ракет, близько 40 стратегічних бомбардувальників, по кілька тисяч ядерних боєзарядів стратегічної зброї, тактичних ядерних боєзарядів. Але після проголошення Україною незалежності державне керівництво (президентом був тоді Леонід Кравчук) почало декларувати наміри про відмову від ядерної зброї. Проти виступали, зокрема, політики від опозиції В’ячеслав Чорновіл, Левко Лук’яненко. В обмін на зобов’язання України ліквідувати всю ядерну зброю на її території найбільші ядерні держави повинні були гарантувати нашій державі безпеку. 5 грудня 1994 року між Україною, рф, Великою Британією та США було підписано так званий Будапештський меморандум, за яким перераховані країни-учасниці мали поважати незалежність, суверенітет та існуючі кордони України, утримуватися від будь-яких проявів агресії у її бік. Тепер бачимо, до чого це призвело. Росія пішла на нас війною. І обстрілювала, зокрема, й Харківський фізико-технічний інститут, де вперше в срср розщепили атомне ядро. Бої точилися всього за 300 метрів від головного корпусу. П’ять снарядів влучили у дах будівлі ядерної підкритичної установки «Джерело нейтронів», шість боєзарядів розірвалися біля її стін. Однак споруда витримала, а сама установка не постраждала – її переведено в режим тривалої зупинки. Радіаційний фон залишається в нормі.

Олена ПАВЛЮК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися