Сергій МАРУЩЕНКО тримає мініпічку
Україна

Вчитель робить мініпічки, які можна носити… у кишені

4 грудня 2022, 12:12
0
0
Сподобалось?
0

Сергія Марущенка, який викладає працю в одній із сумських шкіл, давно називають вчителем-волонтером. Ще з 2014 року він робить незвичайні мініпічки, які передає військовим.

У холодну пору нашим захисникам дуже потрібні речі, які забезпечують тепло. Хтось робить ставки на буржуйки, але вони важкі та незручні, хоч і гріють добре. А от Сергій Марущенко здивував солдатів маленькою, компактною мініпічкою. Її побачив колись у військового з Америки. Добре роздивився, мало не на запчастини розібрав, і зрозумів, що нічого важкого у конструкції нема. Кілька днів мудрував над власним проєктом, підбирав деталі, а вже у 2014 році виготовив та передав першу партію військовим на Схід.

– Система доволі проста, шарнірна. Найголовніше те, що кожна деталь повинна відповідати наступній, яка приєднується до них. Робимо усе з підручних матеріалів: хтось приніс старий відлив, у когось був зайвий профіль для кріплення гіпсокартону. Те, що вдома перекидається як непотріб, нам пригодиться. Приємно, що діти дуже зацікавилися цією справою і радо допомагають виготовляти мініобігрівачі для військових. Таким чином роблять свій внесок у перемогу, – переконаний вчитель.

Вага такого нагрівального пристрою не перевищує 150 грамів. Він легко поміщається у кишені, якщо розкласти. Аби розігріти таку пічку, найкраще підходять соснові шишки. «Кидаєш їх по п’ять-шість штук, і за три хвилини закипає кружка з водою», – усміхається майстер.

Зрозуміло, що їсти на такій пічці не навариш, але щось підігріти можна. Вона маленька, компактна, тому має неабияку цінність.

– Діти усе знають, тож справа у нас поставлена на потік, – розповідає Сергій Іванович. – Один клас вирізає заготовки, наступний згинає і починає з’єднувати, а шестикласники збирають повністю готові вироби.

З матеріалами допомагають волонтери, працівники школи, батьки. Уже партія пічок готова, і вчитель планує відправити обі­грівачі військовим на передову.

Наталія ВЕЧОРОВА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися