Як зменшити вартість комуналки,  а то й зовсім за неї не платити
Україна

Як зменшити вартість комуналки, а то й зовсім за неї не платити

10 грудня 2022, 10:08
0
0
Сподобалось?
0

Через відключення електроенергії українці отримують нижчу якість комунальних послуг. У Кабміні роз’яснили, як і за яких обставин люди можуть вимагати перерахунок оплати. Для цього була прийнята відповідна постанова.

Коли можна менше платити за воду. Українці можуть залишатися без води на період до 6 годин на добу. При цьому загальний період без води повинен становити до 30% від загального часу надання послуги. Якщо води немає понад шість годин, то за кожну добу порушення допустимого відхилення сума у платіжці має зменшуватись на 3,3%. Але це стосується тих споживачів, у кого немає лічильників.

Коли можна менше платити за електроенергію. Українці на 100% оснащені лічильниками електроенергії. Тому окремих правил перерахунку сум у платіжках у постанові немає. Якщо електроенергії немає, то плата зменшуватиметься шляхом скорочення обсягів споживання, які відображаються на лічильнику.

Коли можна менше платити за опалення. Кабмін та місцева влада ще до початку опалювального сезону попереджали, що температура у квартирах буде нижчою на два градуси. При цьому в ухвалі уряду норматив так і не змінили. Відповідно, в українців залишається можливість вимагати перерахунку сум у платіжках. Якщо у квартирі холодніше 18 °С, за кожну добу порушення норми оплата має зменшуватись на 3,3%.

Коли можна менше платити за гарячу воду. Температура гарячої води має бути +50–75°С. Якщо вона коливається у межах +45–49°С, тариф мають зменшити на 10%, а якщо +40– 44 – на 30%. Якщо немає і +40°С, то можна платити за тарифом на холодну воду.

Коли можна взагалі не платити за комуналку. Якщо немає лічильників і якщо ви не перебуваєте вдома щонайменше 30 днів, можна не платити за воду і газ. А коли через війну вам надають послуги у неповному обсязі, ви маєте право вимагати перерахунок.

У разі відсутності вдома понад 30 днів слід звернутися з довідкою до постачальника комунальної послуги. Якщо ж у вас є лічильник, ви щомісяця повинні подавати покази, а якщо вони цього місяця такі ж, як і минулого, то борг не нараховуватимуть. Така норма закону не стосується опалення, плати за утримання будинку та прибудинкової території.

Марта ДИМИДІВСЬКА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися