Марина МНІШЕК
Україна

Їсти виделками з тарілок кацапів навчила галичанка

10 грудня 2022, 13:09
0
0
Сподобалось?
0

Мало хто знає, що московською царицею була Марина Мнішек з міста Самбір на Львівщині. Її офіційно коронував у кремлі патріарх, а повінчали з Лжедмитрієм І. Вона привезла чужинському народу європейські новинки, які дуже здивували бояр. І хай галичанка була на московському троні всього тиждень, Марина Мнішек і досі значиться в офіційному списку цариць московії!

Прокляла рід Романових до останнього правителя

1604 року у Самбір прибув Лжедмитрій І, який видавав себе за вбитого сина московського царя Івана Грозного. Польський король та магнати визнали його спадкоємцем московського трону. На шлюб з ним погодилася освічена 18-річна галицька красуня Марина Мнішек – дочка воєводи Самбора, сенатора, власника розкішних резиденцій Єжи Мнішека. Він домовився, що якщо Лжедмитрій стане царем, то доньці дістанеться Псков та Новгород. І от навесні 1606 року Марина Мнішек разом з батьком, Лжедмитрієм І і численним почтом до двох тисяч осіб, серед яких був навіть королівський художник, виїхали із Самбора.

Молода жінка урочисто в’їхала до москви у позолоченій кареті. Але столиця зустріла майбутню царицю чотирма боярами, мрякою, розпутницею, а також чужою мовою, убогими хатами, злиденними людьми. Вінчалася вона в Успенському соборі у їхньому вбранні, патріарх офіційно помазав її на царство. Уже на бенкет Марина одягла свою оксамитову сукню, яка була так всіяна коштовностями, що складно було визначити колір. Вперше у москві подали на стіл європейські страви, жінки на бенкеті були у європейських сукнях, танцювали з чужими чоловіками, тобто гостями. Московських бояр галичанка здивувала не тільки цими новими для них традиціями, а й тарілками, які привезла з дому. Бо московити накидали їжу у хліб, перед тим вийнявши м’якуш. А ще бояр, які їли руками, шокували… Маринині виделки. Це викликало невдоволення, що цар з царицею їдять якоюсь рогатиною! Після весілля мали ще провести бал-маскарад, якого досі не бачила москва. Але челядь збунтувалася!

Хоча Марину Мнішек офіційно коронували у кремлі, їй присягали державні чини – стався переворот. Лжедмитрія вбили. Його понівечене тіло, з якого познущався натовп, закопали у полі за містом. Але навіть мертвого царя боялися. А тому його тіло викопали, спалили, а прахом зарядили гармату і вистрелили.

Марина ж дивом врятувалась, заховавшись під спідницю своєї фрейліни. Згодом вона повінчалася з Лжедмитрієм ІІ, у якому нібито впізнала свого вінчаного чоловіка. З допомогою польських магнатів вони кілька років втримували свою владу у двадцяти містах московії, зокрема у Суздалі, Володимирі, Ярославлі. Але після смерті і цього чоловіка Марину схопили у полон, а її малолітнього сина повісили. Такий наказ віддав Михайло Романов, який постав на московському престолі. За це Марина прокляла увесь його рід. Пророкувала, що ніхто з них не помре своєю смертю і вбивства будуть, поки всі не згинуть. Вона померла в ув’язненні, коли їй було лише 25 років.

Замок Мнішеків на Львівщині

Про Марину Мнішек досі пам’ятають у селі Муроване Самбірського району на Львівщині. Тут її батько мав величний замок з підйомним мостом, парком, де були водограї, фонтани з античними статуями, з лицарською залою, що була кращою у Європі на той час. За фотознімками початку 1900-х років видно, що замок ще мав належний вигляд. Та під час двох воєн був ущент зруйнований.

– У Першу світову неподалік стояло російське військо. Дізнавшись, що у цьому замку заручився Лжедмитрій з Мариною Мнішек, випустили по ньому кілька снарядів. Від маєтку лишився фрагмент стіни і паркова алея. Як свідчать знімки 1954 року, на місці замку ще стояла велика стіна з родовим гербом, – розповідали «Віснику+К» у Мурованому. – До війни з росією тут навіть бували представники роду Мнішеків, котрі проживають у Польщі.

Олена ПАВЛЮК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися