«Слуга народу» і ОПЗЖ протягнули у Раді закон під будівельну мафію
Україна

«Слуга народу» і ОПЗЖ протягнули у Раді закон під будівельну мафію

14 грудня 2022, 13:09
0
-1
Сподобалось?
-1

Вчора Верховна Рада прийняла в другому читанні законопроєкт №5655 лідерки партії «Слуга народу», новопризначеної керівниці комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олени Шуляк. У неї давно склали тісні стосунки з секретарем профільного комітету, віцепрезидентом Конфедерації будівельників України та власником групи девелоперських компаній «Perfect Group» Дмитром Ісаєнком.

Цей закон викликав справжнє обурення в активістів. Фактично він призведе до того, що великі забудовники зможуть будувати як хочуть і де хочуть.

За скандальний закон проголосували 228 нардепів. 176 голосів дала партія «Слуга народу», ще 20 – уламки ОПЗЖ з «Відновлення України» та «Платформи за життя та мир», 11 голосів забезпечила група «За майбутнє», 12 – «Довіра», 1 – «Голос», 8 – позафракційні.

Суть закону наступна. Мінрегіон, який нещодавно перейшов під кураторство віце-прем’єра-міністра розвитку громад, територій та інфраструктури (офіційного керівника «Великого Будівництва») Олександра Кубракова, створює Містобудівну палату, яка буде контролювати усіх учасників будівельного ринку, крім забудовників, а також буде реєструвати експертні організації, уповноважених осіб містобудівного контролю, сертифікувати архітекторів та інженерів, забирати сертифікати, штрафувати і т. ін.

Забудовники будуть контролювати себе самостійно – через приватні кишенькові компанії. Закладено необов’язковість виконання вимог планування територій та не передбачено усунення переважної більшості виявлених порушень законодавства.

Держава, органи місцевого самоврядування та громади втратять вплив на дотримання норм містобудування, бо матимуть виключно наглядові повноваження – без інструментів впливу. Отже боротьба з самочинним будівництвом стане взагалі нереальною. За таких умов ніщо не врятує історичні пам’ятки і пам’ятники архітектури.

Одразу після прийняття закону правозахисники та активісти створили петицію про його ветування. Менше ніж за добу вона набрала голосів більше, ніж потрібно. Люди розуміють, що часу небагато і варварські забудови зелених та історичних зон у містах почнуться невідкладно, якщо закон вступить у дію.

Тепер слово за Володимиром Зеленським, тільки він може зупинити запущену його політсилою небезпечну гру.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися