У Білорусі двох волинян засудили за шпигунство
Україна

У Білорусі двох волинян засудили за шпигунство

21 грудня 2022, 12:16
0
-1
Сподобалось?
-1

У білоруському Бресті засудили двох волинян за нібито шпигунство.

Про це повідомляє правозахисний центр «Вясна».

Судили Михайла Столярчука та Дмитра Гудика за те, що вони, за версією звинувачення, збирали дані про військову техніку та об’єкти в Білорусі за завданням Служби безпеки України.

Як пише КовельMedia, обоє чоловіків –з Ковеля. 22 лютого цього року о 4:00 рейсовий автобус «Львів-Брест» з екіпажем у складі двох водіїв Михайла Столярчука та Ігора Дерка, а також кондуктора Дмитра Гудіка вирушив до Білорусі. Поверталися вони в Україну цього ж дня з Бреста за встановленим графіком. Коли автобус прибув на білоруський пункт пропуску «Мокрани», то в салон зайшли невідомі, вивели водіїв та кондуктора і повезли в невідомому напрямку.

Родичі трьох ковельчан майже місяць шукали їх через різні служби та інстанції, але все марно. Лише згодом через громадян Білорусі дізналися, що водіїв та кондуктора затримали працівники білоруського КДБ й утримують у СІЗО №7 Бреста.

Родини найняли адвокатів, але українцям так і не дали можливості вийти на звʼязок одне з одним. Лише після 9-ти місяців з моменту викрадення їхні рідні дізналися, що розслідування вже завершилося. Суд у Бресті проходив у закритому режимі. Відбулося кілька засідань.

Михайла Столярчука та Дмитра Гудіка визнали причетними до агентурної діяльності. Згідно з версією обвинувачення, за завданням Служби безпеки України вони з 2018 року збирали в Білорусі дані про військову техніку та об’єкти.

Михайло Столярчук отримав 6 років позбавлення волі, Дмитро Гудік – 5. Ігора Дерка депортували з Білорусі.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися