УПЦ МП таки має перейменуватися в РПЦ в Україні
Україна

УПЦ МП таки має перейменуватися в РПЦ в Україні

28 грудня 2022, 09:32
0
3
Сподобалось?
3

Конституційний cуд України Конституційним закон, який вимагає Українську православну церкву Московського патріархату змінити назву, вказавши на свою приналежність до Росії. Тепер назва має звучати як РПЦ в Україні.

Як зазначають у прес-службі КСУ, ухвалений закон зобов’язав релігійні об’єднання відображати належність до релігійної організації (об’єднання) за межами України, до якої вона входить, шляхом обов’язкового відтворення у своїй назві повної статутної назви такої релігійної організації. Також цей Закон установив обмеження в умовах війни доступу священнослужителів, релігійних проповідників, наставників релігійних організацій, керівний центр (управління) якої знаходиться за межами України в державі, яка законом визнана такою, що здійснила військову агресію проти України та/або тимчасово окупувала частину території України у частини, з’єднання Збройних сил України та інших військових формувань України у місцях їхньої дислокації або інших військових формувань України у місцях їхньої дислокації або інших обмежень, передбачених Законом.

Ухвалюючи рішення, Конституційний суд України врахував рішення Європейського суду з прав людини у справі Ільїн та інші проти України, де зокрема зазначено: «сам факт того, що держава вимагає від релігійної організації, що бажає бути зареєстрованою, узяти назву, яка унеможливлює введення в оману вірян та суспільство загалом і завдяки якій є можливим її відрізняти від уже наявних організацій, у принципі, можна вважати виправданим обмеженням її права вільно обирати свою назву».

Текст Рішення та його резюме буде оприлюднено на офіційному веб-сайті КС сьогодні. Також відбудеться брифінг, під час якого повідомлять деталі рішення.

Юрист Української православної церкви Московського патріархату Олександр Бахов прокоментував рішення Конституційного суду, за яким церква повинна відображати у своїй назві приналежність до Росії. Він вважає, що визнаний конституційним закон не стосується УПЦ МП.

1 січня 2023 в УПЦ МП збігає термін оренди у багатьох ключових храмах, які є історичним й архітектурними пам’ятками України та належать державі.  У Мінкульті вже підтвердили, що не продовжуватимуть договори оренди з УПЦ.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися