Отакий Мороз насправді
Україна

Діда Мороза придумав убивця й організатор Голодомору

1 січня 2023, 20:40
0
-1
Сподобалось?
-1

Люди, які виросли у радянському союзі, пам’ятають, як на Новий рік їм приносив подарунки і вітав Дід Мороз. На росії його ще й досі шанують. В Україні ж з кожним роком стає популярнішим Святий Миколай. Хоч можна подекуди чути: «Навіщо гарне починання знищувати і «західні» традиції переймати?» Взагалі-то до наших прапрабабусь і дідусів приходив саме Миколай. Цьому святому уже понад 1700 років. А Діду Морозу – всього 85. І придумав його вбивця мільйонів людей, надихнувшись образом монстра, яким лякали дітей.      

На ялинкових прикрасах – ленін і сталін

Коли більшовики прийшли до влади й створили срср, то під заборону, як буржуазне свято, одразу потрапили Різдво, Святий Миколай, а за прикрашання ялинки могли і за ґрати запроторити.

У дитсадки приходили піонери, які пояснювали малечі, що Різдво і ялинки – це зло. У дитячих журналах пропонували нові ігри, де потрібно було кидати м’ячі в мішені, що зображували церкви чи священників. В клубах при заводах на Святвечір влаштовували антирелігійні лотереї та конкурс на найкращого безбожника. Трудящих змушували підписувати заяву про те, що вони не вірять у Бога, а за відмову позбавляли житла, карток на хліб і одяг. Святого Миколая оголосили союзником попа та куркуля. Різдвяні й новорічні свята в срср офіційно були заборонені 18 років!

Перша новорічна ялинка срср – у Харкові

Поступово до більшовиків прийшло розуміння, що вкрасти Різдво у людей їм не вдасться. І тоді вони вирішили пристосувати його до комуністичної ідеології. За три дні до 1936 року в газеті «Правда» виходить замітка тодішнього другого секретаря ЦК КП(б) України одіозного Павла Постишева – одного з організаторів Голодомору в Україні. Він «реабілітує» ялинку й закликає організувати для дітей веселе свято. Вже наступного дня (оперативності можна позаздрити) по всьому срср відкриваються ялинкові базари, де можна купити і ялинки, і новорічні прикраси. Наприклад, п’ятикутну червону зірку замість восьмикутної вифлеємської. А перші новорічні кульки були винятково із зображенням леніна і сталіна. Та дуже швидко зметикували, що якось «вішати» вождів не випадає. Тому стали зображувати передовиків соцзмагання. Першу святкову ялинку Постишев провів у 1936 році в тодішній столиці Радянської України – Харкові. В будинок піонерів запросили 1200 відмінників, чиї костюми попередньо затвердила спеціальна комісія. Саме Харківщина чи не найбільше постраждала від Голодомору. Наступного року Постишев проводить ялинку в москві, де офіційно представляє радянського Діда Мороза. Радянський Новий рік прижився. На відміну від Постишева. У 1939 році його розстріляли як «японського шпигуна» та «правого троцькіста».

Мороз носив у мішку…   людські голови

Що надихнуло більшовицького ката зробити головним персонажем радянського свята злого діда, який виморожував людей – невідомо. Оскільки Постишев не мав навіть початкової освіти, можна припустити, що в міфології він не розбирався. Річ у тім, що на початку ХІХ століття в українських селах неслухняних дітей лякали крижаним велетнем у сніговій шубі, який забирав дітей до свого мішка і ніс вовкам. Тому в ніч проти Різдва, коли, за переказами, мав з’явитися старий, малюки сиділи тихо, аби їх не викрав злий дід.

Називали його по-різному: Тріскун, Студенець, Карачун, Зимник і Мороз.
Малювали як крижану потвору, яка виморожувала людей зі всіма їхніми припасами. В міфології слов’янських племен йшлося про те, що в мішку «з подарунками» він носив голови мертвих. Його мішок червоний – це тому, що забризканий кров’ю. Щоб задобрити злого діда, для нього приносили жертву. У лісі до дерева прив’язували цнотливу дівчину. Якщо на ранок її знаходили замерзлу та ще й вкриту льодом чи снігом, це означало, що Мороз прийняв жертву, і люди переживуть зиму.

Ось таким кровожерливим був радянський символ Нового року. Що ж, яка держава, такі і символи.

Марта ДИМИДІВСЬКА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися