Чому не всі отримують міжнародну допомогу?
Україна

Чому не всі отримують міжнародну допомогу?

7 січня 2023, 12:03
0
1
Сподобалось?
1

До редакції зателефонувала наша читачка з Камінь-Каширського району Волині з питанням, яке турбує багатьох українців. Жінка розповіла, що вони з чоловіком пенсіонери. Наприкінці літа, як і всі, оформили заявки на допомогу від міжнародних організацій. Пенсію отримують через пошту, тому банківських карток немає. «Якщо чесно, не вельми й вірили, що щось буде, – зазначила Людмила. – Але односельчани, які мають банківські карточки, стали отримувати допомогу. Кому шість тисяч надійшло, а кому уже й тринадцять. А ми поки нічого не маємо. Це несправедливо. Коли ж ми почнемо отримувати гроші?»

Подібних дзвінків у редакцію надходить дуже багато. Деякі наші читачки спересердя навіть кажуть, що краще б нікому тих грошей не платили, як має бути така несправедливість. Ми зверталися по роз’яснення до різних державних структур, та скрізь отримували однакову відповідь: допомогу призначають міжнародні організації, і коментувати будь-що вони не можуть. Бо тільки міжнародні структури вирішують, кому виплачувати гроші, а кому ні. Жодне українське міністерство до цього відношення не має. Українські чиновники радять звертатися на гарячу лінію Всесвітньої продовольчої програми ООН. Номер телефону 0800 600122.

Допомогу ж тим, хто у своїй заявці зазначив, що не має банківської картки, міжнародні організації все ж виплачують. Підтвердження ми отримали від наших читачів. Кошти надходять через «Вестерн Юніон».

Всесвітня продовольча програма ООН надсилає телефоном у SMS-повідомленні код банківського переказу (MTCN-код) для отримання готівки. Для цього треба звернутися у банк-партнер «Вестерн Юніон», або ж у відділення «Нової пошти». При цьому необхідно пред’явити паспорт громадянина України, ID-картку або ж ці ж документи у цифровій версії в державному мобільному додатку «Дія» (приймається усіма партнерами, окрім Ощадбанку).

Багато читачів звертаються із запитанням, чи можуть отримати ці гроші у відділеннях Укрпошти. Ми надіслали відповідний запит і отримали відповідь від прес-служби. У ній, зокрема, йдеться: «Укрпошта з початку повномасштабного вторгнення виступає партнером ряду міжнародних організацій у проєктах з виплати грошової допомоги ВПО або українцям, які проживають на деокупованих територіях на момент їхнього звільнення. Зокрема, через Укрпошту українці можуть отримати фінансову допомогу від УВКБ ООН, Червоного Хреста, МОМ та інших представництв міжнародних гуманітарних організацій в Україні. Звертаємо увагу, що Укрпошта лише виплачує фінансову допомогу згідно списків, переданих цими організаціями».

Хочемо також звернути увагу на такий момент. Якщо людина, яка оформила заявку на міжнародну допомогу, померла, її спадкоємці не зможуть отримати переказ через «Вестерн Юніон».

Наталка СЛЮСАР


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися