Ікона «Богородиця воїнська» – покровителька українських захисників
Україна

Ікона «Богородиця воїнська» – покровителька українських захисників

7 січня 2023, 10:08
0
0
Сподобалось?
0

Святковий дух Різдва українці цьогоріч відчувають по-особливому. Бо війна. Бо втрати. Але всі ми ні на мить не забуваємо, завдяки кому нині лунають колядки в нашому домі і смакує кутя на різдвяному столі, а ми славимо народження Спасителя нашого Ісуса Христа. Українські воїни вже десять місяців героїчно тримають оборону від лютого ворога, захищаючи Україну від рашистської навали. І там, на передовій, де кується майбутня наша Перемога, вони підносять свої щирі молитви до Бога й Богородиці. У тому числі і до цієї, не зовсім звичної на перший погляд ікони. Бо вона – особлива, їхня. «Богородиця воїнська» або «Пресвята Богородиця – покровителька українських воїнів» створена на замовлення українських військових та капеланів у 2017 році, а написав її відомий художник-іконописець Юрій Нікітін.

В українському іконописі є давня традиція зображати на іконах лицарів, які уславили себе здобутками перед Вітчизною. До наших днів дійшли зразки козацької Покрови, на якій під омофором Богородиці зображені українські ієрархи, гетьмани, старшина та визначні козаки. І тепер, коли сучасна Україна знову виборює волю і незалежність, її захисників теж увіковічили в новітній іконі. На ній Богородиця простягнула свій Покров над українськими лицарями різних епох, починаючи від Володимира Великого, Івана Мазепи і князя Костянтина Острозького, який переміг численніше московське військо в битві під Оршею у 1514 році, і закінчуючи постатями героїв Майдану та українсько-російської війни. «Пресвята Богородиця – покровителька українських воїнів» була висвячена у липні 2017 року в Михайлівському золотоверхому соборі Києва перед початком з’їзду капеланів. Присутнім на цій події був і відомий волинський капелан, настоятель Святопокровського храму села Княгининок Луцького району отець Михайло Бучак. Він своє капеланське служіння почав з 2014 року, був на передовій з нашими воїнами у найважчі часи. І добре знає, що таке війна і як важливий духовний фронт:

– Священник на війні має допомагати шукати Христа. Він є в кожному, його треба просто пробудити. І завдання священника на війні – не навчити вірити в Бога, а бути носієм Христа. Він має допомагати воїнам шукати Христа. Хтось візьме, а хтось ні, можливо, пізніше, колись. А може, моя молитва вбереже когось із них... – так бачить свою капеланську місію отець Михайло.

«Богородицю воїнську» капелани доправили в зону АТО. А в січні 2020 року митрополит Київський і всієї України Епіфаній разом із капеланами освятили понад 20 тисяч ікон «Пресвятої Богородиці» – «покровительки українських воїнів» – від широкоформатного до кишенькового зразка для потреб українських захисників. І сьогодні, в ці різдвяні дні, наші воїни, як і весь український народ, звертаються до Божої Матері зі щирою молитвою і проханням подарувати Україні мир та перемогу над жорстоким і диким ворогом. Пресвята Богородице, спаси нас!

Ніна РОМАНЮК

Під час освячення ікони в Михайлівському золотоверхому соборі, 2017 р.
Іконописець Юрій НІКІТІН
Отець Михайло БУЧАК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися