Богослужіння у зруйнованому храмі с. Лукашівка
Україна

Різдвяні свята на руїнах

21 січня 2023, 14:27
0
0
Сподобалось?
0

Багатостраждальне село Лукашівка поблизу Чернігова перебувало в російській окупації практично з перших днів широкомасштабного російського вторгнення. Від звірств кацапів потерпали не лише місцеві селяни, яких солдати виганяли з хат, займали подвір’я та викрадали людей. Вони ще й склад боєприпасів зробили у Вознесенській церкві, обстрілюючи звідти Чернігів та інші пункти. Так, як колись комуністи у церквах розміщали склади хімікатів чи овочесховища, так тепер їхні нащадки перетворюють храми на свої дзоти. Окупанти влаштували тут ще й свій штаб, шпиталь і катівню.

22 березня, коли почалося визволення Лукашівки, у Святовознесенському храмі здетонували боєприпаси. За розповідями місцевих, міни вибухали кілька годин. Наші військові, які зайшли в село, застали моторошну картину: під церковними стінами лежали закатовані місцеві жителі. Варвари зняли також дзвони, але вивезти не встигли. І хоч півтораметрові стіни сторічної церкви встояли, вибухи зруйнували один із куполів та знищили внутрішнє оздоблення. «Я живу поруч із церквою якраз. Надвечір перед тим, як нас звільнили, я підійшла до вікна, глянула на хрест на куполі і кажу: «Святая церква! Спаси нас і звільни від ворогів! І, уявляєте, наступного дня точно їх розбили! Якраз на велике свято!» – згадувала день звільнення Лукашівки місцева мешканка Антоніна.

 Звичайно, на відновлення зруйнованої святині треба немалі кошти. Але люди не переймаються. Вони вірять, що все відбудують. Усі різдвяні свята лукашівці зустрічали у своєму зруйнованому, нескореному і вже українському храмі. Бо ще влітку минулого року практично вся громада (за винятком кількох чоловік) проголосувала за перехід до Православної церкви України. Щоби від російського в їхньому селі нічого не зосталося. А сьогодні, у день Богоявлення, люди освячують тут воду. І хоч храм їхній зруйнований, але віра міцна і нездоланна.

Олеся ВЕРЕСКОВЕЦЬ


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися