Заступник голови президентської фракції у ВР торік обзавівся дорогущим маєтком на Печерських пагорбах (фото)
Україна

Заступник голови президентської фракції у ВР торік обзавівся дорогущим маєтком на Печерських пагорбах (фото)

23 січня 2023, 20:50
0
0
Сподобалось?
0

У Києві є дороговартісний шмат землі на Печерських пагорбах. Він розташований біля ботанічного саду імені Гришка. Історично так склалося, що це місце облюбували дуже заможні персоналії. Тут і зірки шоубізнесу, і люди, пов’язані з владою та великими грошима. З-поміж відомих особистостей: Микола Азаров, Володимир Литвин і навіть настоятель Києво-Печерської лаври владика Павло має тут будинок.

Влітку минулого року – так, того самого сумнозвісного 2022-го року – тут обзавівся маєтком і 39-річний «слуга народу» Павло Халімон.

Про це у своєму розслідуванні розповів журналіст «Української правди» Михайло Ткач.

Оскільки певний час в Україні був закритий реєстр речових прав, то журналістам було не так і просто перевірити «оперативну» інформацію. Зʼясувалося, що маєток на Печерську записаний не на Павла Халімона, а на Анастасію Котеленець. Будинок на Печерських пагорбах вона придбала у червні 2022 року, коли вже тривала велика війна. Круте придбання для дівчини, в якої на сторінці у Facebook зазначено, що вона працює в компанії з продажу спідньої білизни.

Журналісти поїхали за адресою маєтку, щоб побачити, хто в ньому мешкає. І в перший же день уранці, об 11-ій годині, побачили там заступника керівника голови парламентської фракції «Слуга народу» Павла Халімона. Тут він приймав людей схожих на будівельників.

Наступного ранку журналісти приїхали до маєтку о восьмій ранку. А депутат Халімон залишив будинок тоді, коли державні мужі мають збиратися на обідню перерву. Щоб зняти всі питання щодо того, хто ж мешкає у маєтку на Печерську, журналісти приїхали до маєтку втретє. Цього разу побачили тут молоду жінку, схожу на Анастасію Котеленець, з маленькою дитиною. І, власне, самого «слугу народа» Халімона, який у п’ятницю близько третьої години приїхав до будинку і більше нікуди не виїжджав.

Аби переконатися у звʼязку Котеленець з Халімоном журналісти дослідили ще один кейс. У 2021 році  жінка придбала 45 земельних ділянок у Чернігівській області загальною площею близько 80 гектарів.

Ціна купівлі виявилась досить незначною: наприклад, за одну ділянку площею 2 гектари Анастасія, відповідно до договору, сплатила 29,8 тисяч гривень, за іншу аналогічної площі – 30 тисяч гривень.

«Українська правда» завдяки джерелам у правоохоронних органах отримала копії договорів купівлі-продажу декількох земельних ділянок.

Від імені кількох продавців землі діяв Зорій Андрій Васильович. Це – співзасновник компанії «Агро-Хаус», директором якої був Павло Халімон.

Окрім того, Андрій Зорій був партнером ексдружини нардепа Оксани Халімон по фірмі «Прометей-Газ». А також він став власником фірми «Прометей-Газ 1» після Павла Халімона, коли той пішов до Верховної Ради.

Анастасію Котеленець у цих угодах представляла Ропчан Наталія Володимирівна. Вона працювала помічницею нардепа Павла Халімона та отримувала зарплату з бюджету. Раніше Халімон та Ропчан працювали в Головному територіальному управлінні юстиції у Чернігівській області. Усі ці факти разом із купівлею маєтку виглядають так, наче слуга народу намагається їх приховати від народу.

До того ж це може бути схемою, за якою організатори знаходять осіб для отримання безкоштовних ділянок, а ті вже за символічну ціну продають землю третій особі.

За допомогою джерел у правоохоронних органах журналісти дістали договір купівлі-продажу і цього маєтку. Відповідно до цього документу, будинок разом із земельною ділянкою площею в 10 соток коштував 10 мільйонів 300 тисяч гривень, із яких вартість будинку становила 6,5 мільйона гривень, а ділянки – 3,8 мільйона гривень. Продавець – архієрей ПЦУ Олександр Драбинко – в документі засвідчив, що зазначену в договорі ціну продажу він вважає вигідною для себе.

Водночас ми проаналізували сайти з продажу нерухомості. Виявилось, що будинки поблизу Ботанічного саду аналогічної площі коштують близько 50–60 мільйонів гривень.

І Павло Халімон, і Анастасія Котеленець вілмовилися від коментарів. Олександр Драбинко повідомив наступне: «Так, будинок дійсно продано. Продажем займався мій брат через ріелтора. Кому вони продали, я не цікавився, я ним не користувався з 2013 року, і продати прийшлось дійсно за значно заниженою ціною, оскільки те, що просили за нього, ніхто не давав з багатьох причин. Там навколо забудова, а те, що можна було просити 10 років тому, ніхто не давав.

Отримана ціна є комерційною таємницею. А продав занадто дешево, оскільки категорично потрібні були гроші, тим паче розпочалась війна. Будинок втратив свою цінність, і навіть говорили, що взяли б його під знос ради землі. Прийшов у запустіння за роки, оскільки ніхто в ньому не жив, і до того ж в ньому була пожежа. Фактично для проживання його необхідно переробляти було повністю».

Водночас у договорі купівлі-продажу вказано, що покупець оглянув будинок. Недоліки або дефекти, які перешкоджали б його використанню за призначенням, на момент огляду виявлені не були.

Прізвище Павла Халімона вперше пролунало в антикорупційних розслідуваннях у 2020 році. Тоді програма «Схеми» опублікувала записи, на яких депутат домовляється з аграрним бізнесменом про співпрацю на вигідних умовах.

Того разу бізнесмен звинуватив депутата у вимаганні задля створення сприятливих умов для ведення бізнесу.

Але окремої уваги заслуговує не тільки історія народного депутата Халімона, а і його шлях у велику політику, про який той розповідав у 2019 році в ефірі «Суспільне. Чернігів».

«Що стосується того, як я потрапив до команди Володимира Зеленського, – це досить давня історія. Вона почалась ще 2014 року. Я професійно займаюсь хокеєм, і одного дня до нас на лід завітали представники «Кварталу». І вони знімали комедійний ролик… Після того, як я дізнався, що Володимир Зеленський буде йти в президенти України, я до нього зателефонував і запропонував свою допомогу».

Халімон обіймає посаду заступника керівника фракції «Слуга народу» та заступника керівника парламентського комітету з питань аграрної та земельної політики, він також є головою Чернігівської обласної організації партії «Слуга народу».

Як депутат Халімон все це встигає, щодня залишаючи новий маєток близько обіду, невідомо.

https://www.youtube.com/watch?v=HQEreTJKOEY

Після виходу публікації на «Українській правді» Халімона звільнили з посади заступника голови фракції «Слуга народу». Принаймні так заявив голова фракції Давид Арахамія.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися