УПЦ МП залишилася частиною РПЦ, - висновок релігієзнавчої комісії
Україна

УПЦ МП залишилася частиною РПЦ, - висновок релігієзнавчої комісії

2 лютого 2023, 12:35
0
0
Сподобалось?
0

Релігієзнавча комісія на виконання рішення РНБО завершила аналіз «оновленого» статуту УПЦ (МП). Експерти вважають, що він не скасував залежності Української православної церкви Московського патріархату  від Росії. Вони розцінюють цю церкву, як «структурний підрозділ РПЦ, що користується певними правами самостійності».

Про це повідомила у вівторок, 31 січня, Державна служба з етнополітики та свободи совісті.

Експертна група, яка проводила аналіз статуту УПЦ (МП) на наявність церковно-канонічного зв’язку з РПЦ, складалася з фахівців у галузі релігії, історії церкви, свободи совісті, державно-конфесійних відносин та богослов’я.

Вона дійшла висновку, що ухвалення нової редакції статуту про управління УПЦ та постанови Собору УПЦ у травні 2022 року, тобто після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, не призвело до розриву церковно-канонічного зв’язку УПЦ із РПЦ. Релігієзнавці встановили, що «статус УПЦ як структурного підрозділу РПЦ, що користується певними правами самостійності, але не утворює автокефальну церкву, залишається незмінним».

«УПЦ надано статус «незалежна і самостійна у своєму управлінні». Проте православне канонічне право не оперує таким поняттям, на відміну від понять «автокефальна» або «автономна» церква. Повністю «незалежною в управлінні» є лише автокефальна церква, яка на підтвердження свого статусу отримує відповідний документ (томос).

Усі інші, крім автокефальної церкви, православні церковні утворення (автономна церква; «самоуправна церква»; «незалежна і самостійна у своєму управлінні» церква; «самоуправна з правами широкої автономії» церква; екзархат; митрополичий округ; об’єднання єпархій; окремі єпархії; вікаріатства тощо) є структурними підрозділами своєї материнської церкви з тим чи іншим ступенем самостійності у своїй діяльності. Права й обов’язки цих релігійних організацій так чи інакше визначаються у статуті материнської церкви та статутах підлеглих релігійних організацій. І це є ключовою ознакою статусу підлеглої релігійної організації.

Ознака залежності УПЦ вбачається і в тому, що вона «з’єднана» з «Єдиною Святою, Соборною й Апостольською Церквою», тобто зі Вселенським православ’ям, «через Російську Православну Церкву». Наслідком цього є не лише доктринальна єдність УПЦ із Вселенським православ’ям через посередництво РПЦ, але й залежність у проведенні міжцерковної і міжрелігійної політики від свого релігійного центру та пряма вказівка на те, що УПЦ має «канонічний» статус лише через і завдяки Московському патріархатові», – зазначається у документі, який також у повному обсязі надрукував «Урядовий курʼєр».


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися