За невиконання наказу – від 3 до 7 років
Україна

За невиконання наказу – від 3 до 7 років

5 лютого 2023, 10:12
0
-1
Сподобалось?
-1

Президент Зеленський підписав закон про посилення відповідальності військовослужбовців. Цей документ має чимало критиків серед наших захисників.

Законопроєкт посилює кримінальну відповідальність військовослужбовців за невиконання наказів керівництва. Про це йдеться у поясненні до проєкту закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо особливостей несення військової служби в умовах воєнного стану чи в бойовій обстановці. Ще 13 грудня Верховна Рада ухвалила цей документ.

Він, зокрема, забороняє судам пом’якшувати покарання чи давати умовні строки для військових, засуджених за окремі види злочинів: непокора, невиконання наказу, погрози чи насильство щодо начальника, самовільне залишення військової частини, дезертирство, самовільне залишення поля бою.

Цей документ розкритикували бійці, які воюють на фронті.

«Я, молодший сержант ЗСУ, вимагаю у президента України вето на закон #8271. Він порушує конституційну норму про рівність всіх громадян перед правосуддям. Забирає у військового право на пом’якшувальні обставини, на індивідуальність покарання. Закон фактично забирає у воїна право на захист», – пише блогер Юрій Гудименко, який наразі служить у ЗСУ.

«Командування отримує безпрецедентні важелі шантажу та покарання військових тюрмою практично за будь-яку критику їхніх рішень, навіть якщо рішення некомпетентні, а таке трапляється нерідко. За непокору – від 3 до 10 років, невиконання наказу – від 3 до 7 років, погроза або насильство щодо начальника – від 5 до 10 років, самовільне залишення частини або місця служби – від 5 до 10 років, дезертирство – від 5 до 12 років тюрми, самовільне залишення поля бою або відмова діяти зброєю – від 5 до 10 років тюрми», – зазначила парамедик Ярина Чорногуз, яка служить у 140 окремому розвідбатальйоні морської піхоти.

Костянтин МОРОЗ


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися