Як цьогорічні випускники здаватимуть тести?
Україна

Як цьогорічні випускники здаватимуть тести?

11 лютого 2023, 14:29
0
0
Сподобалось?
0

З жовтня стало зрозуміло, що через масовані напади росії на українську енергетику провести повноцінне ЗНО у 2023 році, як і в 2022-му, не вдасться. У Міністерстві освіти пообіцяли, що ДПА буде вчерговий раз скасовано, а випускники складатимуть мультипредметний тест. Про деталі повідомили на брифінгу лише наприкінці січня. Багато питань залишається без відповідей.   

Тестування з трьох предметів. Як повідомив міністр освіти Сергій Шкарлет, цьогоріч вступники складатимуть національний мультипредметний тест (НМТ) із трьох предметів. Два обов’язкові – це українська мова та математика, і один на вибір: історія, іноземна мова, фізика, хімія, біологія. Який саме предмет обрати – поки незрозуміло.

Як ідеться на сайті Українського центру оцінювання якості освіти, третій буде універсальним, тобто абітурієнт зможе вступити на будь-яку спеціальність із тим предметом, який він вибрав. Натомість на тому ж брифінгу голова парламентського комітету з питань освіти Сергій Бабак наголосив, що для абітурієнтів, які хочуть вчитися в медичних вишах, предметом на вибір буде біологія, для природничих спеціальностей – хімія або фізика, для гуманітарних – історія України або іноземна мова. Тому питання, чи можна буде, склавши тест з англійської мови, поступити, наприклад, у медичний університет, залишається відкритим. Посадовці тут заперечують один одного. Прояснити до кінця ситуацію можуть умови прийому для здобуття вищої освіти у 2023 році. Але вони ще до цих пір не затверджені, хоча у міністерстві це мали б зробити давно. Та чиновники від освіти не поспішають, вони воліють грати на нервах випускників і їхніх батьків, тримаючи нюанси вступної кампанії у «секреті».  

Ускладнення завдань.  Посадовці також вирішили, що цьогоріч для вступників потрібно ускладнити завдання для тестування. Бо, на їх думку, торік вони були занадто легкі. По-перше, самих завдань буде більше. По 30 з української мови, історії, хімії, біології. З математики – 22, з іноземної мови – 32, з фізики – 20. Як розповіла завідувачка відділу ЗНО та моніторингових досліджень Волинського інституту післядипломної освіти педагогічних кадрів Алла Корнейко, у блоці з історії України будуть завдання, які охоплюють період з другої половини XVI століття і до сучасності (торік брався період від початку Першої світової війни). Із математики і фізики будуть питання, що потребуватимуть розв’язку. Тести з іноземної мови стосуватимуться читання і перевірки лексико-граматичних навичок абітурієнта, а блоку з аудіюванням не буде. У тесті з української мови не буде завдання із написанням власного висловлення.

Демонстраційний варіант тесту запропонують в кінці квітня – на початку травня. Це буде своєрідна заміна пробного ЗНО. У квітні ж відбудеться реєстрація на НМТ. Саме тестування пройде у червні (основна сесія) і додаткова у червні-липні. Тривалість проведення НМТ становитиме 180 хвилин.

Як рахуватимуть результати. Результат тестування з кожного блоку вступник знатиме одразу після того, як завершить відповідати на запитання цього блоку. Мінімальний прохідний бал – не менше 10% від максимально можливого балу із кожного блоку питань. Наприклад, щоб здати математику, достатньо отримати чотири тестових бали. Щоб взяти участь у конкурсі на навчання за державним або регіональним замовленням, потрібно на тестуванні отримати не менше 130 балів. Для лікарських спеціальностей мінімальний бал становить 150, для вступників на спеціальності «право», «публічне управління і адміністрування» та «міжнародні відносини» – не менше 140 балів. Використати для вступу у виші в 2023 році можна буде також результати НМТ за 2022 рік і результати ЗНО за 2021 і 2020 роки. Такі критерії, як середній бал атестату і сільський коефіцієнт цьогоріч не використовуватимуться.

Наталка СЛЮСАР


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися