Григорій СТЕПАНЕЦЬ у молоді роки
Україна

Українець зі США заповів мільйони доларів на українську освіту та ЗСУ

12 лютого 2023, 16:16
0
2
Сподобалось?
2

У січні цього року на рахунок Збройних сил України надійшла солідна пожертва – один мільйон доларів. Американське видання «Нью-Йорк таймс» розсекретило, хто ж став таким щедрим жертводавцем. Ним виявився Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

Проте це були не особисті кошти генерала. Мільйон доларів на потреби армії він віддав зі спадщини, яку отримав  від американця українського походження Григорія Степанця. Факт передачі коштів підтвердили також у Генштабі та пресслужбі Збройних сил України. Що така велика сума надійшла саме Головнокомандувачу української армії, не дивно. Пан Степанець довіряв Залужному і був упевнений, що гроші буде використано на потреби українських військових. Як виявилося пізніше, він заповів солідні суми й українським навчальним закладам. Так, Український католицький університет у Львові підтвердив, що на його рахунок надійшло два мільйони доларів від пана Степанця. Це найщедріша пожертва на виш за останні п’ять років. Таку ж суму ніби отримала і Києво-Могилянська академія, хоч офіційно цього ще не підтвердила. Обидва виші раніше нічого не знали про свого щедрого жертводавця і не підтримували з ним жодних стосунків. Тому інтерес до особи Григорія Степанця став неабияким, бо його вчинок багатьох здивував і вразив.

Відомо, що Григорій Степанець – уродженець Вінниччини. У 50-х роках закінчив московський університет за напрямком математика і хімія, працював у престижному науково-дослідному інституті. Але під час гоніння на дисидентів він підтримав їх, за що був звільнений з роботи та потрапив під ковпак КДБ. Але в роки горбачовської перебудови йому вдалося виїхати до США, де він зробив блискучу кар’єру в Microsoft, працюючи розробником програмного забезпечення. Помер 84-річний Григорій Степанець 24 жовтня 2022 року, а днем раніше відійшла у засвіти його кохана дружина Алла, з якою прожив довге й щасливе життя. У подружжя залишилася донька, онук і правнук. Саме вони й виконали заповіт покійного, який дуже любив Батьківщину і своїми коштами вирішив у важкі часи підтримати українські армію та освіту.

Олеся ВЕРЕСКОВЕЦЬ


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися