ЗСУ ліквідували  уже 12 російських генералів
Україна

ЗСУ ліквідували уже 12 російських генералів

9 лютого 2023, 14:38
0
1
Сподобалось?
1

За неповний рік війни з Україною Росія недорахувалась 12 своїх генералів (для порівняння: США протягом усіх своїх воєн в Афганістані та Іраку втратили лише одного генерала). Список ліквідованих склав  OBOZREVATEL.

Генерал-майор Магомед Тушаєв, 26 лютого 2022 року, 36 років

Командир 141 моторизованого полку імені Ахмата Кадирова Національної гвардії Чечні, генерал-майор Магомед Тушаєв був ліквідований 26 лютого 2022 року поблизу Гостомеля Київської області. Його ліквідували разом з підрозділом, який називали «елітним», під час руху колоною на Київ.

Відомо, що Тушаєв був одним з найближчих соратників президента Чечні у складі Росії Рамзана Кадирова. Сам Кадиров так і не визнав загибель свого генерала і продовжує стверджувати, що він живий. Щоправда, жодних фактів на підтвердження цього немає.

Генерал-майор Андрій Суховецький, 28 лютого 2022 року, 47 років

Заступник командувача 41 загальновійськової армії РФ, генерал-майор Андрій Суховецький був ліквідований 28 лютого 2022 року під Маріуполем Донецької області.

Легендарний у Росії повітряний десантник. Раніше три роки командував 7 гвардійською десантно-штурмовою дивізією. Воював в Абхазії, Сирії, Чечні, мав медаль «За повернення Криму». Вважався одним з найбільш титулованих російських генералів.

Цікаво, що 4 березня президент РФ Володимир Путін особисто визнав смерть Суховецького. Так, він став першим російським генералом, чию загибель офіційно визнала російська влада.

Генерал-майор Віталій Герасимов, 7 березня 2022 року, 44 роки

Начальник штабу – перший заступник командувача 41 загальновійськової армії РФ, генерал-майор Віталій Герасимов був ліквідований 7 березня 2022 року поблизу Харкова.

Віталій Герасимов з 2010 року перебував на командних посадах (командир бригади, командир дивізії, начальник штабу). Перед вторгненням в Україну встиг повоювати у Другій чеченській війні і взяти участь у воєнній операції Росії в Сирії. Мав медаль «За повернення Криму».

Генерал-майор Володимир Фролов, 10 березня 2022 року, 55 років

Заступник командувача 8 гвардійської армії РФ, генерал-майор Володимир Фролов був ліквідований 10 березня 2022 року за невстановлених обставин.

Інформація про його смерть надійшла з Росії 16 квітня 2022 року, коли у Санкт-Петербурзі відбулись урочисті похорони генерала. У випущеному з нагоди похорону пресрелізі пресслужба адміністрації губернатора Санкт-Петербурга повідомила, що Фролов «загинув у ході «спецоперації" в Україні».

Генерал-майор Андрій Колесников, 11 березня 2022 року, 45 років

Командувач 29 загальновійськової армії РФ, генерал-майор Андрій Колесников був ліквідований 11 березня 2022 року за нез'ясованих обставин.

Раніше Колесников командував елітною 4-ю Кантемирівською танковою дивізією і був начальником штабу 1 танкової армії. У 2021 році отримав звання генерал-майора і був призначений командувачем 29 загальновійськової армії, яка під його командуванням показувала одні з найкращих результатів у Східному військовому окрузі.

Генерал-майор Олег Мітяєв, 15 березня 2022 року, 48 років

Командувач елітної 150 мотострілецької дивізії ЗС РФ, генерал-майор Олег Мітяєв був ліквідований 15 березня 2022 року поблизу міста Маріуполь Донецької області бійцями полку «Азов».

Перед вторгнення в Україну, у 2021 році, обіймав посаду заступника командувача угруповання військ Росії у Сирії. Зокрема, керував військовим парадом на російській базі Хмеймім у Сирії з нагоди 9 травня.

Цікаво, що 150 мотострілецьку дивізію у Росії позиціонують як спадкоємицю 150 стрілецької дивізії ЗС СРСР, яку сформували в 1943 році і яка брала участь у штурмі Рейхстагу. Саме ця дивізія зазвичай відкривала московські паради на 9 травня.

Генерал-лейтенант Яків Резанцев, 24 березня 2022 року, 48 років

Командувач 49 загальновійськової армії РФ, генерал-лейтенант Яків Резанцев був ліквідований у селі Чорнобаївка Херсонського району. У ході відбиття російського вторгнення ЗСУ завдали удару по передовому командному пункту 49 загальновійськової армії, де він у той час перебував.

Командувати 49 загальновійськовою армією Південного військового округу РФ почав у серпні 2020 року. У 2021 році отримав військове звання генерал-лейтенант. Також виконував спеціальні завдання під час воєнної операції Росії в Сирії.

Генерал-майор Андрій Симонов, 29 квітня 2022 року, 55 років

Заступник начальника військ РЕБ ЗС РФ, генерал-майор Андрій Симонов був ліквідований 29 квітня 2022 року поблизу міста Ізюм на Харківщині внаслідок вогневого удару ЗСУ по передовому командному пункту 2 гвардійської загальновійськової армії РФ.

Вважався провідним спеціалістом з радіоелектронної боротьби у Збройних силах РФ. У минулому командував кібербезпекою Західного військового округу РФ.

Генерал-майор Канамат Боташев, 22 травня 2022, 63 роки

Найманець ПВК «Вагнер», генерал-майор ВПС РФ у відставці Канамат Боташев був ліквідований 22 травня 2022 поблизу міста Попасна Луганської області. Штурмовик Су-25, який пілотував Боташев, під час атаки позицій ЗСУ збив за допомогою ПЗРК «Ігла» воїн 80 десантно-штурмової бригади ЗСУ.

У ВПС РФ Боташев мав клас льотчика-снайпера, обіймав посади командира авіаційного полку, авіаційної дивізії в Забайкальському військовому окрузі, 7000 гвардійської авіаційної бази першого розряду Західного військового округу ЗС РФ і авіабази «Балтимор» у Воронежі. Однак у 2012 році під час льотно-тактичних навчань у Карелії вирішив самостійно пілотувати винищувач Су-27УБ і під час незапланованих навчаннями викрутасів розбив літак вартістю 100 мільйонів рублів, встигнувши катапультуватись. Як наслідок – був звільнений із ЗС РФ і засуджений до чотирьох років позбавлення волі умовно з зобоʼвязанням частково компенсувати державі збитки в розмірі 5 мільйонів рублів.

Генерал-лейтенант Роман Кутузов, 5 червня 2022 року, 53 роки

Начальник штабу – перший заступник командувача 8 гвардійської загальновійськової армії РФ, командувач 1 армійським корпусом «ДНР», генерал-лейтенант (посмертно) Роман Кутузов був ліквідований 5 червня 2022 року у селищі Миколаївка поблизу Попасної Луганської області.

Кутузов став четвертим російським генералом, загибель якого під час війни в Україні було офіційно визнано російськими ЗМІ. У Росії на честь його ліквідації випустили поштову марку, а також назвали його ім'ям вулицю і школу у Владимирі.

Генерал-майор Артем Насбулін, 11 липня 2022 року

Начальник штабу 22 армійського корпусу ЗС РФ, генерал-майор Артем Насбулін був ліквідований 11 липня 2022 року у Херсонській області внаслідок вогневого удару ЗСУ по штабу окупантів з реактивних систем залпового вогню HIMARS. Разом з ним загинули четверо офіцерів у званні полковника і підполковника. Ідентифікувати їх вдалося лише завдяки тесту ДНК.

Цікаво, що 22-й армійський корпус – це об'єднання в складі Берегових військ ВМФ Росії Чорноморського флоту. Корпус є частиною російських окупаційних військ у Криму. Управління корпусу розташоване у Сімферополі.

Генерал-майор Дмитро Ульянов, 5 лютого 2023 року

Генерал-майор ПДВ ЗС РФ у відставці Дмитро Ульянов був ліквідований 6 лютого 2023 року на Донбасі. Обставини загибелі уточнюються.

Відомо, що на початок повномасштабної війни Ульянов перебував у відставці, але поїхав добровільно вбивати українців. Командував мотострілковим полком мобілізованих з Республіки Татарстан.

Раніше Ульянов служив на посаді начальника штабу 7-ї дивізії Повітряно-десантних військ, командира 1141-го артилерійського полку і командира 98-ї дивізії Повітряно-десантних військ (звільнився у запас у 2017 році).


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися