Галина СИМХА з «бурштиновим серцем»
Україна

Бурштинове серце України закопали у Бучі

26 лютого 2023, 18:06
0
0
Сподобалось?
0

Під час війни найдорожчі речі люди або вивозять, або ховають. Коли рашисти стояли під Києвом, Галина Симха у Бучі також ховала найдорожчу для себе річ – «Велике бурштинове серце України». 

50 мільйонів років цей унікальний камінь лежав у поліській землі. Його видобули на Рівненщині легально і він став справжнім скарбом колекції засновниці підприємства «Сонячне ремесло», що у Володимирецькому районі, Галини Симхи. Маса самородка 1362 грамів. Вважається, що це єдиний у світі бурштиновий камінь такої форми й такої ваги. Пані Галина завжди говорила, що бурштин – привід для національної гордості українців. Про дивовижні властивості цього каменю вона знає не з чуток. Адже сама народилася на Рівненщині. Жінка каже, що поліський бурштин унікальний. Він має рідкісні відтінки, які практично не зустрічаються в інших родовищах світу, – це каміння зеленої палітри й червоного кольору. Також його використовують з лікувальною метою. Пані Галина завжди була переконана, що видобувати камінь можна, не знищуючи природу Полісся. Бурштин «віддячує», якщо можна так сказати, їй за бережне ставлення і любов. Наприкінці передвоєнного 2021 року на родовищі, яке розробляє «Сонячне ремесло», було знайдено один із найбільших у світі «сонячних каменів». Його вага – 5 кілограмів 305 грамів. Самородок відразу стали досліджувати спеціалісти.

А вдома у Галини Симхи в Бучі зберігався інший цінний бурштин, той, що у формі серця. Вона його назвала «Великим бурштиновим серцем України». Коли рашисти увійшли в Бучу, вивезти цінність жінка не наважилася – раптом знайдуть. Віддавати його в руки ворогу – теж не варіант. Тому 9 березня закопала бурштинове серце у промерзлу землю під дубом. Викопала 19 квітня.

Врятоване «Велике бурштинове серце України» стало одним із символів української незламності. 

Коли предстоятель Православної церкви України митрополит Київський Епіфаній їхав на зустріч з Папою Римським, пані Галина попросила передати понтифіку подарунок – металеву копію «Великого бурштинового серця України», розміри якого ідентичні оригіналу. Як пам’ять про нашу державу і наш народ.   

Наталка СЛЮСАР


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися