Будинок-вбивця у Краматорську
Україна

«Прокажений» будинок у Краматорську

6 березня 2023, 09:33
0
2
Сподобалось?
2

Дев’ять років в одній з квартир краматорської новобудови у 80-х роках мешканці помирали від раку крові. З інтервалом у кілька років страшна хвороба забрала життя чотирьох дітей і двох дорослих. Але нікому в голову не прийшло виміряти радіаційний фон у цьому помешканні. І якби не аварія на Чорнобильській АЕС, може, ніхто й не здогадався б це зробити. Від побаченого на дозиметрі радіологи жахнулися: прилад показував велетенську дозу радіації. Звідки ж вона взялася у житловому будинку? Відповідь знайшли незабаром…

У дитячій кімнаті радіація зашкалювала

Першою у 1981 році померла 18-річна дівчина, яка до цього була абсолютно здоровою. Через рік лейкемія забрала її 16-річного брата, а пізніше і матір дітей. У нещасливу квартиру в панельному будинку на вулиці Гвардійців Кантемирівців, 7 (нині Марії Примаченко) поселили нових мешканців. Але і їхній син-підліток невдовзі теж помер від раку крові. Батько хлопчика запідозрив щось недобре і почав писати та звертатися в різні інстанції, щоб перевірили квартиру, в якій вони мешкають. Лікарі ж списували всі смерті на спадковість. Та дві потерпілі родини не були родичами. Врешті спеціалістам санепідемстанції аж у 1989 році доручили провести обстеження злощасної квартири.

Вже у дворі будинку радіаційний фон перевищував норму у десять разів.  А на порозі квартири дозиметр почав зашкалювати, тому довелося терміново їхати за більш потужним. Наблизившись до дитячої кімнати, радіологи остовпіли: прилад показував 200 рентгенів на годину! Це при тому, що «разовою гострою дозою», несумісною з життям, вважається 400 рентгенів. Багатьох мешканців цього будинку врятувало те, що доза ця була «розтягнута в часі». Найпотужніше опромінення зафіксували на одній стіні дитячої кімнати, в суміжній з нею сусідній квартирі та поверхом вище. Людей звідти відселили.

Смертельна капсула з кар’єру потрапила не в Москву 

Спочатку відпрацьовувалася версія, що в стіну квартири потрапив шматок кобальту. Але за дев’ять років вже пройшло два періоди його напіврозпаду, отож він не міг давати таке потужне опромінення. Пізніше зупинилися на версії з цезієм, період напіврозпаду якого 33 роки. У Київському науково-дослідному інституті ядерних досліджень у шматку стіни виявили капсулу з цезієм-137 розміром 8 на 4 мм. За її номером було не складно встановити, звідки вона взялася. Це була та сама ампула, яка наприкінці 70-х загубилася в Каранському кар’єрі (Донецька область), де видобували гравій та щебінь. Ампула використовувалася як деталь рівнеміру, і якось її там просто загубили. Згідно правил працівники кар’єру мали знайти її обов’язково, для цього навіть  довелося б перерити всю виробітку. Ампулу з небезпечним радіоізотопом нібито шукали з тиждень, а потім перестали, бо треба було виконувати план. Щоправда, інформацію про небезпечну згубу розіслали у всі пункти постачання щебеню. Ходили чутки, що про інцидент дізнався сам Генсек ЦК КПРС Брежнєв, і що він заборонив зупиняти будівництво до закінчення пошуків ампули. Бо на носі була московська олімпіада, а якісний щебінь з Каранського кар’єру був дуже затребуваним на будівництві олімпійських об’єктів. На жаль, небезпечна ампула потрапила з камінням не у Москву, а в звичайний житловий будинок у Краматорську, вбивши ні в чому не винних дітей та дорослих.

Окрім 6 померлих, ще 17 чоловік з будинку-вбивці стали інвалідами. Вони тривалий час боролися за те, щоб їх визнали такими ж потерпілими від радіації, як і жертви вибуху у Чорнобилі, але так нічого й не добилися. Дім, який забрав життя і здоров’я стількох людей, тривалий час вважався в Краматорську «прокаженим». Там ніхто не хотів купувати чи орендувати квартири. Після цього випадку країною прокотилася хвиля радіофобії. Люди боялися жити в панельних будинках. Сьогодні Краматорськ потерпає від нової біди – від рашистських ракетних обстрілів. І чи вціліла зловісна дев’ятиповерхівка на вулиці Марії Примаченко – невідомо…

Ніна РОМАНЮК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися