Ілля РЄПІН
Україна

Рєпін, Айвазовський та Куїнджі не російські, а українські художники

6 березня 2023, 09:56
0
2
Сподобалось?
2

Нещодавно музей мистецтва Метрополітен у Нью-Йорку визнав українськими художниками Архипа Куїнджі, Івана Айвазовського та Іллю Рєпіна, які раніше вважалися російськими через те, що вчилися у Петербурзі. Але усі троє народилися на території сучасної України: Куїнджі – у Маріуполі, Айвазовський – у Феодосії, Рєпін – у Чугуєві на Харківщині. І у своїх роботах прославляли людей та красу України.

Рєпін з роду козака Ріпи

Саме в Україні Ілля Рєпін створив перші етюди до своєї знаменитої картини «Запорожці пишуть листа турецькому султану», адже сам був з роду козака Ріпи. Саме полотно написав лише через тринадцять років тільки тоді, коли ретельно вивчив козацьку зброю, одяг, радився з українським істориком Яворницьким. Що цікаво, цю картину придбав російський імператор Олександр ІІІ за величезні гроші. Попри шалені гонорари і популярність, Ілля Рєпін був скромною людиною і трохи дивною. На вході до його дому висіла табличка «Прислуги немає. Знімайте пальта і калоші самі». Посеред їдальні стояв круглий стіл з рухомою серцевиною, так щоб гості самі брали собі страви. Художник завжди спав при відчинених вікнах, навіть у люті морози – струшував іній з ковдри і бадьоро брався до роботи. Ілля Рєпін був одружений двічі. З першою дружиною розлучився, бо шлюб його не задовольнив, друга дружина померла від туберкульозу. Син Юрій став художником, але не зробив суттєвого внеску до мистецтва. Онука Дія стратили енкаведисти за спробу переходу фінського кордону 1935 року. Одна з дочок Рєпіна мала психічні хвороби. Помер художник 1930 року у 86-літньому віці у Санкт-Петербурзі.

На гроші Айвазовського збудували у Феодосії залізницю, порт

Ще один відомий художник Іван Айвазовський народився у кримському місті Феодосія 1817 року в сім’ї вірменського крамаря. До речі, ця родина переселилася сюди з Галичини. Айвазовський прославився на весь світ своїми картинами про море. Працював в Італії, Франції, Великій Британії, Нідерландах. У Туреччині писав полотна на замовлення султанів, і 30 цих робіт виставлено в музеї імперії в Стамбулі. Згодом Айвазовський у Феодосії збудував розкішний казковий маєток та майстерню. Гроші від продажу картин передав для проведення у Феодосію питної води, будівництва залізниці та порту, ініціював відкриття у місті художнього училища, археологічного музею. У 1880 році заснував картинну галерею, яка названа на його честь. Письменник Чехов згадував про Айвазовського: «Одружений на молодій і дуже красивій жінці, яку тримає в їжачках. Товаришував із Пушкіном, але його твори не читав. У своєму житті не прочитав ні однієї книжки. Каже: «Навіщо мені читати, якщо в мене є власна думка?». Навіть за кілька годин до смерті Айвазовський трудився – писав картину «Вибух турецького корабля». Помер 1900 року.

Іван АЙВАЗОВСЬКИЙ

«Місячна ніч на Дніпрі» Куїнджі об’їхала весь світ

Ім’я ще одного художника Архипа Куїнджі менш відоме українцям. Він народився 1841 року в Маріуполі в сім’ї бідного грецького шевця. Рано втратив батьків, пас людям гусей, трудився на будівництві церкви. Хтось побачив малюнки Архипа і порадив показати їх Айвазовському. Хлопець таки поїхав в Крим до художника, але йому довірили лише товкти фарби і малювати паркан. Тож Куїнджі повернувся до Маріуполя і працював у місцевого фотографа. Згодом навчався у Петербурзі, де познайомився з Рєпіним, який написав його портрет. Коли Куїнджі став відомим художником, поїхав у Маріуполь і одружився з дочкою багатого місцевого купця, яку любив ще з юності. Велике захоплення у Петербурзі викликали картини Куїнджі «Місячна ніч на Дніпрі», яку брат імператора взяв у навколосвітню подорож, та «Вечір в Україні», яку художник творив 23 роки. Жив у Петербурзі, але у Криму збудував маєток, де влітку вчив своїх учнів. Помер 1910 року у Санкт-Петербурзі.

Архип КУЇНДЖІ

***

Українські художники Айвазовський, Рєпін, Куїнджі відомі у світі. Більшість їхніх полотен виставлені у Третьяковській галереї в москві, Петербурзі та в багатьох навіть провінційних містах росії. Приміром, пейзажі Куїнджі є аж у Бурятії та Чувашії. У 2014 році у Криму росіяни привласнили цілий музей Айвазовського. У березні 2022-го вивезли з Маріуполя картини Куїнджі та Айвазовського, а Художній музей імені Архипа Куїнджі в Маріуполі просто знищили авіаударами. До речі, цей факт нещодавно зазначили на сайті американського музею Метрополітен. Про це прочитає весь світ.

Олена ПАВЛЮК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися