Міноборони планувало купувати картоплю по 27 гривень за кілограм
Україна

Міноборони планувало купувати картоплю по 27 гривень за кілограм

14 березня 2023, 09:48
0
-2
Сподобалось?
-2

Журналісти-розслідувачі продовжують розбирати контракти на постачання продуктів у ЗСУ. Загалом на цю статтю розходів Міноборони запланувало понад 40 мільярдів гривень. Підряди на постачання поділили між вісьмома постачальниками. Фірма «Актив компані» «прогриміла» після публікації журналіста Юрія Ніколова з «Дзеркало тижня», де йшлося про яйця по 17 гривень та інші продукти за завищеними цінами.

Редакція Bihus.Info отримала видаткові накладні і копію контракту, укладеного Міністерством оборони на постачання продуктів військовим у 2023 році із ТОВ «Гарна справа». Про фірму журналісти дізналися від військових: вони надали копії видаткових накладних, за якими їм здійснювалось постачання продуктів у січні-лютому. Військові звернули увагу на ціни у накладних – вони також виглядали зависокими для січня.

ТОВ «Гарна страва» запропонувала значно дешевші яйця (8-8,5 грн/шт проти 17 грн у ТОВ «Актив компані»), однак має ще вищі ціни на овочі.

Картопля у першій, річній версії договору з фірмою (а також у накладних) мала постачатись вже в січні по 27 грн/кг (з ПДВ), капуста – по 33 грн/кг, буряк – по 30 грн/кг. При цьому купляла картоплю в січні компанія по 7,2-10,5 грн (зб ПДВ), капусту – за ціною до 12,5 грн/кг, буряк – до 11 грн/кг.

Тобто різниця між закупівельною ціною і ціною поставки в Міноборони у січні становила по картоплі 16,5-19,8 грн, капусті – від 20,5 грн, буряку – щонайменше 19 грн на кілограмі.

За словами директора із закупівель ТОВ «Гарна страва», їхня «собівартість доставки доходить до 10 грн за кг продукції» – за рахунок підвозу продуктів в підрозділи на фронті.

У лютому Міноборони змінило всі договори з компаніями: у них знижені ціни на низку позицій, а також скорочені строки договорів – до трьох місяців. Зокрема, по всім згаданим овочам у договорі з ТОВ «Гарна страва» ціна впала на 7-10 грн на кілограмі.

Міноборони не встигло оплатити січневі поставки за першою версією укладених контрактів. Проплати були зупинені після публікації «Дзеркалом тижня» копії одного з контрактів. Продукти, поставлені військовим в січні-лютому 2023 року, будуть оплачуватись за скоригованими цінами. Також тепер у Міноборони зникли річні контракти. Їх термін скоротили до трьох місяців.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися