Концтабори рашистів страшніші, ніж у фашистів
Україна

Концтабори рашистів страшніші, ніж у фашистів

1 квітня 2023, 13:02
0
0
Сподобалось?
0

Окупанти дуже люблять копіювати досвід радянської імперії й гітлерівської Німеччини. Після початку повномасштабної війни весь світ дізнався про так звані фільтраційні табори. Рашистські виродки вчилися у сталіна й берії, а тепер запроторюють туди жителів тимчасово окупованих територій. Навіть за фразу чи кілька слів. 67-річного жителя Маріуполя здав окупантам близький сусід, з яким неодноразово пили по сто грамів.

– Я прожив у Маріуполі 24 роки, – розповідає Антон Іванович. – Ніколи не цікавився політикою, ба більше, інколи здавалося, що у складі росії нам житиметься краще. Але відкрито нікому про це не говорив. Соромно казати, але ілюзій позбувся лише тоді, коли за метрів п’ятдесят від мого приватного будинку впали три російські міни й один снаряд. Відразу зрозумів, хто прийшов нас «визволяти». Я з болем спостерігав за подіями на «Азовсталі» й був вражений мужністю її захисників.

Якось Антон Іванович у розмові з сусідом зізнався у своїх симпатіях до відважних українських воїнів, пославши на адресу московитів кілька прокльонів. Цього було достатньо, щоб за кілька тижнів, коли місто опинилося в руках орків, до нього завітали лейтенант і сержант росгвардії й заарештували.

У так званій військовій комендатурі йому слово в слово передали той кількахвилинний діалог із сусідом. Через тиждень літній чоловік опинився у концентраційному таборі, облаштованому на околиці Маріуполя у приміщеннях колишньої овочевої бази. Йому пощастило, оскільки табір цей вважався з м’яким режимом: тут утримували, як сказав один із вертухаїв, «дрібну рибу», тобто громадян, які, як вважали орки, не становили для них ніякої небезпеки. Наприклад, людей похилого віку, жінок і навіть підлітків. Військовослужбовців Збройних сил України там не було.

– Дбайливий господар до худоби краще ставиться, ніж вони до нас, – продовжує маріуполець. – Ми голодували і спали на голій землі, з нас знущалися, називали бандерівцями й фашистами. Багато хто з моїх друзів по нещастю мав хронічні захворювання, але ніхто й ніякої допомоги їм не надавав. Натомість регулярно допитували. На одному з допитів пообіцяли відправити до росії, мовляв, своєю працею спокутуватимеш якщо не свої гріхи, то своїх бандерівців-пращурів.

Кілька тижнів Антон Іванович піддався моральному та фізичного терору. На щастя, його відпустили, мовляв, з тебе, зважаючи на твої 67 років, користі ніякої матушці-росії не буде. А ось доля багатьох інших в’язнів рашистського концтабору йому досі невідома.

Окупанти хочуть перетворити Україну на одне велике гетто. А фільтраційні табори були створені в срср в 1942 році під час Другої світової війни. У них чекісти з контррозвідки перевіряли на благонадійність всіх радянських офіцерів і солдатів, які опинилися в полоні чи в оточенні. Як згадували ті, хто там побував, умови були жахливими. Ну а орки, як бачимо, теж не переймаються умовами тримання. Воно й не дивно: їхній верховний головнокомандувач є прихильником іншого верховного вождя – «товариша сталіна».

Як стверджують західні дослідники, починаючи з березня 2022 року, лише в Донецькій області створено 21 фільтраційний табір.

Олесь ТИХОНЕВИЧ


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися