Вʼячеслав ЗАПОРОЖЕЦЬ
Україна

Мільйонер вивозив людей з-під обстрілів, а свій маєток віддав біженцям

2 квітня 2023, 18:05
0
1
Сподобалось?
1

Ця війна відкрила в душах одних небачені висоти й моральне дно в інших водночас. Коли прості громадяни скидали на волонтерські картки свої кревні, олігархи тусили в «батальйоні Монако», на заморських курортах і віллах. Однак були й серед них приємні винятки…

Зустріч з 18-річним волонтером змінила життя

Про доларового мільйонера В’ячеслава Запорожця відомо небагато. Успішний будівельний бізнес, фірма зводила відомі великі торговельні мережі в Україні та Казахстані. Він мав усе: розкішний автопарк дорожезних авто, маєток під Києвом на 1500 квадратів з басейном і кінотеатром, зв’язки та становище в суспільстві. Коли почалася повномасштабна війна, мільйонер вкотре поправляв своє здоров’я у дорогій клініці. Він тільки відійшов від наркозу після чергової операції, коли почув сигнал тривоги. Поруч не було нікого – ні медиків, ні інших пацієнтів. Знявши з себе катетери, вийшов на вулицю і побачив, як люди з валізами сідають в машини і тікають. Він теж міг втекти. Але не зробив цього…

Все його життя змінила одна зустріч на початку березня. В’ячеслав приїхав на АЗС заправитися. Сюди під’їхав і юнак, якому потрібне було пальне для місцевої тероборони. Розговорилися. Хлопець з Тернополя, 18 років. Давид вивозив жінок та дітей із Бучі.

– Я їхав додому і думав: ось цей хлопчина, геть молодий, рятує людей. А я, заможний, освічений чоловік, маю два джипи – і не роблю цього. Чому?! – згадував В’ячеслав той випадок.

І вже наступного дня на двох своїх позашляховиках, ризикуючи життям, разом із помічником вони поїхали забирати перших 15 людей з Чернігова. Вивозили людей до Києва, а звідти відправляли з допомогою Давида на Тернопільщину. Так мільйонер несподівано сам для себе став волонтером.

– У день робили одну або дві ходки. І як тільки другу ходку закінчували, завжди починався мінометний обстріл, – згадував ті дні Запорожець.

Врятував багато поранених з Краматорського вокзалу

Дехто питав у нього: «Скільки коштує твоя машина?» Та тисяч сто доларів. «І що, тобі її не жалко?» Ні. Бо як можна порівнювати шматок металу, навіть дуже дорогого, з людським життям. На своїх люкс-машинах Запорожець вивіз з-під обстрілів кілька тисяч людей. А потім став свідком ракетного обстрілу вокзалу в Краматорську 8 квітня 2022 року. На пероні тисячі людей чекали потягів, коли по них вдарили російські ракети. Той жах і досі перед очима – нелюдські крики, калюжі крові на пероні, сотні поранених і вбитих, які потребують допомоги. Тоді зрозумів, що це не просто війна, це тероризм. Своєю автівкою він доставив до лікарень багато поранених жінок і дітей, інвалідів, тим самим врятувавши їм життя. Після пережитого прийшло усвідомлення того, що насправді ніхто не застрахований від цього жахіття. І немає іншого рецепта, як швидше перемогти в цій війні.

У перші тижні оборони Києва у бомбосховищі, облаштованому в будинку В’ячеслава Запорожця, від бомбардувань та обстрілів ховалося до 100 людей. Пізніше його дім став прихистком для 300 біженців, а шикарний домашній кінотеатр перетворився на галасливу дитячу ігрову кімнату. Коли Запорожець вперше зустрівся з людьми, які втратили на війні кінцівки, прийшло усвідомлення, що їм теж хтось, крім держави, має допомагати. Так був заснований благодійний фонд «Спасіння життя», який допомагає людям з ампутованими кінцівками стати на ноги. Є у бізнесмена-волонтера ще одна мрія – у своєму заміському будинку створити реабілітаційний центр. І хоч війна ще не закінчилася, він уже думає, як буде відбудовуватися наша країна. В’ячеслав каже, що сам готовий за власний кошт збудувати 10 таунхаусів і роздати ключі від квартир тим, хто втратив через війну житло. І всі забудовники мають зробити те ж саме. Принаймні, він на це сподівається.

Олеся ВЕРЕСКОВЕЦЬ


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися