Як Павло Лебідь збудував особняк у центрі Києва на кістках родини, у якої «віджав» землю
Україна

Як Павло Лебідь збудував особняк у центрі Києва на кістках родини, у якої «віджав» землю

7 квітня 2023, 09:24
0
0
Сподобалось?
0

Скандально відомий митрополит УПЦ МП Павло Лебідь виявився власником особняка на Печерських пагорбах. Зʼявився він у священника завдяки кримінальному «віджиму» землі у спадкоємця. Більше того – «хатинка» виросла на кістках загиблих унаслідок фашистського бомбардування киянок.

Про це написав Обозреватель.

Родина Береговенків жила у Києві на вулиці Землянській, 10 ще з далекого 1913 року. 1941 року, під час бомбардування фашистами Києва, будинок було зруйновано: загинули троє членів родини – дві дівчинки та жінка похилого віку. Поховали їх прямо на рідному обійсті.

Єдиним, кого живим дістали з-під уламків, був однорічний Вітя. Через роки разом із мамою він наново відбудував будинок. Після смерті всіх рідних він став єдиним спадкоємцем і власником домоволодіння, що підтверджується рішенням суду від 21 листопада 1987 року.

Наприкінці 90-х почалася хвиля приватизації. Віктор Береговенко 1998 року звернувся до Печерської держадміністрації, щоб приватизувати земельну ділянку, але зіткнувся з потужною протидією.

Чоловіка чиновники ганяли по колу за довідками. А у жовтні 2000 року будинок спалили – від нього лишився лише фундамент. Уже після пожежі Віктор несподівано дізнався, що майже рік тому Київрада віддала його ділянку у володіння двом «святим отцям» – Блаженнішому митрополиту Київському та всієї України Володимиру й наміснику Києво-Печерської лаври, на той час єпископу, Павлу.

Цікавий момент – рішення Київради датоване тим самим днем, коли нотаріус видав Віктору Береговенку свідоцтво про право на спадщину, за яким чоловіку належить усе домоволодіння. Законний спадкоємець взявся судитися, без проблем виграв суд першої інстанції, але далі включилися «вищі» сили. Верхоовний Суд відправив справу на повторний розгляд, і той же суд першої інстанції виніс прямо протилежне своєму попередньому рішення. Віктор Береговенко здаватися не збирався – вирішив опротестувати рішення. Він сплатив судовий збір, проте квитанції про це вже в суді дивним чином зникли. І така «прикрість» сталася тричі! Поки не минув термін подання апеляції. І хоча судові спори тривали ще до 2007 року митрополит Володимир та настоятель Лаври почали зведення особняків. Павло Лебідь став депутатом Київради від проросійської Партії регіонів, і, зрештою, Віктор Береговенко на старості років залишився ні з чим. А ось настоятель Лаври відгрохав особняк на 545 квадратних метрів: з турецькою лазнею, кінозалом та ліфтом. Лише сотка землі у цьому місці нині коштує понад 100 тисяч доларів.

Правда відбувати домашній арешт тепер уже колишній настоятель Лаври буде не тут, а у селі Вороньків Бориспільського району, де у Павла, за його словами, є «хатинка без світла, без води», принаймні так він казав у суді. «Скромна келія» площею 580 метрів квадратних розташована на ділянці 0,4 га.  Крім основного  будинку, є ще один на  170 квадратних метрів.

Тут побували журналісти Вihus.info.

У цьому ж селі у митрополита УПЦ МП є ще один величезний майновий комплекс. Тут же Павло орендує 6 гектарів землі, де розташована агрофірма.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися