Пам’ятник князя Володимира у Києві
Україна

Хрест Господній зображали як сонце і рибу

16 квітня 2023, 09:51
0
0
Сподобалось?
0

Сьогодні чимало дискусій виникає з приводу того, який хрест є правильним. Хтось каже, що чотириконечний, хтось – що восьмиконечний. Виявляється, за ці дві з хвостиком тисячі років зображення хреста було найрізноманітнішим. І в кожного – своя неймовірна історія появи.

Київський хрест – чотириконечний

Для достовірності слід зауважити, що символ хреста зображали і давні язичники. Він вважався знаком життя. Та з появою християнства хрест отримує нове значення. Це – перемога добра над злом, життя над смертю. Адже через хрест сталося воскресіння Ісуса Христа, й людина, її душа, віримо, отримала життя вічне.

До IV століття християни не зображали хрести. Адже тривали гоніння на тих, хто вірив у Бога, їм за розп’яття загрожувала страта. Тож найпершим християнським символом стала… риба. Що вона означала? По-грецьки слово «риба» означало перші літери фрази «Ісус Христос Божий Син Спаситель».

Нова традиція з’явилася завдяки імператору Костянтину та його матері Єлені, яка віднайшла хреста Сина Божого. Та як він насправді виглядав, невідомо. Адже були знайдені лише дві окремі поперечини, а поруч лежала табличка і підніжжя. Існує думка, що хрест міг бути й триконечним, тобто, мати вигляд літери «Т».

У Київській Русі здавна шанували хрест чотириконечний. Саме такий князь Володимир привіз і встановив на березі Дніпра в Києві. Подібний чотириконечний хрест зберігся в Київському Софійському соборі, висічений на мармуровій дошці гробниці князя Ярослава Мудрого, сина святого Володимира.

Каплевидний символізує пролиту кров

Одним з перших християнських зображень хреста була хризма. Вона складається з перших двох букв імені Спасителя – злиті воєдино «Х» і «Р». Відомий і кельтський хрест, який з’явився в Ірландії у VIII столітті. За легендою, святий Патрік, благословляючи Ірландію, об’єднав символ хреста з першим язичницьким символом Сонця, щоб показати вічність Спасителя. Мальтійський хрест – із роздвоєними кінцями. Як символ восьми блаженств, які отримує праведник по завершенні земного життя. Оригінальне зображення має хрест Лалібела в африканській Ефіопії. Він увінчаний хрестом і 12 променями, що уособлюють Ісуса Христа та його 12 учнів.

Єгипетський християнський хрест зверху має «петельку». Колись подібний знак використовували тамтешні язичники, закодовуючи в ньому розлиття річки Ніл, яке дарувало життя людям.

Андріївський хрест – у вигляді букви «Х». На такому був розп’ятий один з 12 учнів Ісуса, апостол Андрій Первозванний.

Колись популярним був і хрест-якір, як символ віри та надії. Відомий також хрест «посох пастиря» (зображення посоха, що проходить через хрест). У ньому знайшла своє відображення історія Мойсея, якого Господь наділив пастирською владою. Є хрест «каплевидний», що символізує краплі крові Спасителя, пролиті за людські гріхи. Є хрести шести-, семи- та восьмиконечні.

То який з них правильний? «Хрест всякої форми є істинний хрест», – вчив преподобний Феодор. Бо хрест – найбільша святиня, через яку прийшла людству Божа допомога.

Наталія КРАВЧУК

Хрест Лалібела

Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися