Чи можна оформити спадщину не у своєму районі?
Україна

Чи можна оформити спадщину не у своєму районі?

23 квітня 2023, 14:20
0
1
Сподобалось?
1

Кожна людина у своєму житті має справу з нотаріусами – без їхніх послуг не обійтися: купує чи продає житло, оформляє спадщину чи посвідчує якісь документи. Дуже часто в редакцію телефонують читачі з проханням роз’яснити через газету різні закони. Найбільше турбує оформлення спадщини. На найпоширеніші запитання відповідає начальник відділу з питань нотаріату у Волинській області Управління нотаріату Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Ольга Панасюк.

– Чи при відкритті спадщини людина має звертатися до нотаріуса за місцем приписки, чи може обрати його в іншому місті або райцентрі?

 – Нотаріальні дії можуть вчинюватися будь-яким нотаріусом на всій території України, за винятком випадків, передбачених законодавством, – пояснює Ольга Сергіївна. – Наприклад, посвідчення договорів про відчуження, іпотеку нерухомого майна здійснюється за місцезнаходженням цього майна або за зареєстрованим місцем проживання фізичної особи. Спадкова справа заводиться за останнім місцем проживання померлого або за місцезнаходженням майна, якщо місце проживання спадкодавця невідоме. Якщо його останнім місцем проживання є тимчасово окупована територія, то родичі можуть завести спадкову справу у будь-якого нотаріуса. Посвідчити заповіт, довіреність, засвідчити копію документа, справжність підпису на документах може будь-який нотаріус в будь-якому населеному пункті.

– Колись на оформлення спадщини давали пів року з дня смерті людини? Чи правда, що під час воєнного стану цей термін продовжили?

– Так, відповідною постановою Кабінету Міністрів перебіг строку для прийняття спадщини або відмови від її прийняття під час дії воєнного стану продовжили ще на чотири місяці. Але краще звертатися до нотаріуса для прийняття спадщини або відмови від її прийняття у встановлений законодавством строк – протягом шести місяців з дня смерті спадкодавця. Оскільки законодавство, яке регулює питання нотаріату в умовах воєнного стану змінюється в залежності від ситуації в країні.

Руслана СУЛІК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися