З кремлем воюватиме український рій імені Руста
Україна

З кремлем воюватиме український рій імені Руста

23 квітня 2023, 18:57
0
1
Сподобалось?
1

Секретар РНБО Олексій Данілов нещодавно заявив, що на озброєнні ЗСУ незабаром будуть тисячі дронів дальністю польоту більш як три тисячі кілометрів. І цю армію дронів назвав «українським роєм імені Руста», а також виклав фото 1987 року, де перед самим кремлем стоїть німецький літак, що наробив тоді великого галасу. Хто ж він такий, Матіас Руст?

Свій історичний політ 19-річний спортсмен-пілот Матіас Руст з капіталістичної Німеччини (ФРН) здійснив 28 травня 1987 року – у свято… прикордонника, яке досі у цей день відзначається в росії. Руст вилетів з німецького міста Гамбург на чотиримісному легкому літаку нібито до шведської столиці Стокгольм. Але попрямував до берегової лінії Балтійського моря і зник з повітряного простору Фінляндії. Рятувальники виявили в морі масляну пляму, і тому вважали, що літак зазнав аварії. А Матіас Руст перетнув радянський кордон і взяв курс прямісінько на москву. На одному з естонських аеродромів підняли два винищувачі. Оскільки літак Руста рухався на малій висоті і з малою швидкістю, то винищувачі не могли постійно його супроводжувати. Але наказу збити у них не було.

– Тричі я пролетів над красною площею на дуже маленькій висоті – метрів десять. Там було багато людей, і я не відразу зміг вибрати місце для посадки, – через багато років згадував журналістам Матіас Руст. – Теоретично я міг би сісти на території кремля, проте там, по-перше, було мало місця, а, по-друге, я хотів в особі перехожих мати свідків свого прибуття. Я боявся, що КДБ може мене безслідно усунути, сказавши, що нічого не знає про якогось Матіаса Руста.

Німець приземлився на Великому Москворецькому мосту і доїхав до красної площі. Навколо вже зібрався натовп. Руст спокійнісінько вийшов з літака і навіть став роздавати автографи! «Я приїхав сюди із Західної Німеччини із закликом миру», – сказав радянським людям. Але вже через пів години німецького пілота заарештували. І за дві доби було замінене майже все керівництво міністерства оборони срср.

На суді Руст заявив, що політ був «закликом до миру». Проте німця ув’язнили на чотири роки. Повернувся він у Західну Німеччину 3 серпня 1988-го після указу про амністію. У радянських газетах політ Руста був представлений як провал радянської системи ППО. А світові ЗМІ висували різні причини польоту. Мовляв, Руст хотів виграти парі або справити враження на дівчину.

Сьогодні Матіасу Русту 54 роки. Він розлучився з дружиною, живе у Берліні й Таллінні, багато часу проводить під вітрилами в Балтійському морі. Працює фінансовим аналітиком і польотами давно не цікавиться.

Юлія ШЕВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися