Львівський студент убив московського дипломата
Україна

Як львівський студент убив московського дипломата, протестуючи проти голодомору

4 червня 2023, 11:08
0
1
Сподобалось?
1

Цей молодий чоловік скоїв одне з найгучніших політичних убивств у Речі Посполитій. Йому встановлено пам’ятні дошки у Миргороді та Львові, в Полтаві є провулок, який названо його іменем. А в селі Солова (Золочівський район Львівщини) ще й пам’ятник стоїть. І цей чоловік – звичайний львівський студент Микола Лемик.

То була помста мільйонів

Ще в університеті Микола Лемик вступив до юнацтва ОУН, а згодом став членом бойового відділу, особистим керівником якого був Роман Шухевич. Коли у 1933 році звістки про великий голод в радянській Україні докотилися до галицьких теренів, ОУН вирішує привернути увагу світу до цього великого злочину проти українців. Було прийнято рішення про політичне вбивство радянського диппредставника у Львові. Серед багатьох бажаючих, які зголосилися виконати цей атентант, обрали Миколу Лемика. Він добре володів зброєю, хоч і був шульгою, а ще йому виповнилося лише вісімнадцять, отож, згідно польського законодавства, його не можуть засудити до смертної кари. Як і було сплановано,18-річний спудей математично-природничого факультету Львівського університету Микола Лемик 21 жовтня 1933 року прийшов у консульство СРСР й попросився на прийом до консула начебто у справі виїзду в радянську Україну. Він зрозумів, що перед ним не посол, бо мав добрий опис зовнішності дипломата. Але думати не було як: він ніби поліз в кишеню по папери, витягнув пістолет і зі словами «Це тобі від Організації Українських Націоналістів – за муки і смерть наших братів та сестер, за голод в Україні, за всі знущання…» двома пострілами застрелив працівника посольства. Як було відзначено під час слідства, обидва постріли були смертельними.

Замість консула застрелив агента спецслужб

Лемику пощастило не бути застреленим охороною консульства. Він здався польській поліції, пояснивши мотиви цього політичного злочину. Це було перше вбивство представника влади більшовицької Росії на галицьких теренах. Як виявилося згодом, замість радянського консула Голубова він застрелив керівника канцелярії Майлова, теж цінного агента радянських спецслужб, який за три тижні до вбивства приїхав до Львова для контролю над дипломатичними установами СРСР на території Другої Речі Посполитої. На судовому процесі над львівським студентом тема голодомору була визначальною. Захищати Миколу взялися дев’ять провідних українських адвокатів. У Львові проходили демонстрації солідарності українців із заарештованим. Відбулися навіть сутички та стрілянина, під час якої загинула випадкова перехожа. Вирок суду був передбачуваним – смертна кара. Та згодом «вишку» Миколі польська влада замінила довічним ув’язненням. Покарання відбував у Варшаві в політичній тюрмі «Святий хрест», де весь час перебував у кайданках. У 1939 році в перші дні війни в’язнів цієї тюрми етапували в іншу установу. Не розстріляли, як зробили це совєти у багатьох тюрмах Західної України в 1941-му, а вивезли. Підпилявши кайданки, Микола під час етапування втік, хоч і був поранений під час втечі. Про його подальшу долю відомо небагато. Перебував на нелегальному становищі, у 1940-му встиг одружитися на Любі Возняк, сестра якої була дружиною брата Степана Бандери Василя, який загинув у німецькому концтаборі Аушвіц. Молоде подружжя змушене було жити в умовах суворої конспірації під фіктивним прізвищем Сенишин. З перших днів радянсько-німецької війни Лемик очолив Центральну похідну групу ОУН, яка мала завдання поширювати ідеї незалежності у східній Україні. До столиці Слобожанщини Харкова він так і не доїхав – був арештований гестапо. У жовтні 1941 року німці розстріляли Лемика в Миргороді. Досі не знайдено місце його поховання. Але українці пам’ятають і шанують львівського студента, який мріяв всю Україну бачити незалежною і віддав за це своє молоде життя. Як і сьогодні молоді українці гинуть у боротьбі з московськими загарбниками, що знов прийшли на нашу землю.

Ніна РОМАНЮК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися