Києво-Могилянська академія
Україна

Ломоносов, царські сенатори і князі вчилися у Києві

3 червня 2023, 18:06
0
1
Сподобалось?
1

Цей славетний університет був заснований ще 1615 року. Тут мали за честь вчитися видатні постаті України. Здобували науку й іноземні студенти – білоруси, молдавани, серби, боснійці, чорногорці, болгари, греки, італійці. А також росіяни, які стали відомими людьми. Адже у московському князівстві ще не було університету. А в Україні перший навчальний заклад заснували на сто літ раніше. І це була Києво-Могилянська академія.

Перші викладачі були з Луцька та Львова

Приміщення для академії надала шляхтянка Галшка Гулевичівна з відомого шляхтянського роду, останні роки якої пройшли у Луцьку. Київський митрополит Петро Могила, на честь якого і названо заклад, велику увагу приділяв вивченню мов, зокрема польської і латини. Викладати у Київ поїхали вчителі Луцької та Львівської братської шкіл. Відомими студентами тут були зокрема гетьмани Іван Мазепа, Пилип Орлик, Павло Полуботок, філософ Григорій Сковорода, письменник Гулак-Артемовський.

Але у 1817 році Академію було закрито. Згодом приміщення займала Київська духовна академія. Через сто років цей заклад закрили, а будівлю передали Дніпровській військовій флотилії, згодом військово-морському політичному училищу. Лише у 1991 році відновили славетну Києво-Могилянську академію.

«Прістрастілся» до науки завдяки київським вчителям

Серед відомих студентів Києво-Могилянської академії були відомі московити ректор Московського університету Антон Антонський, князь Російської імперії Олександр Безбородько, сенатор, перший міністр народної освіти Росії Петро Завадовський, професор Казанського університету Василь Лящевський, міністр юстиції росії Дмитро Трощинський, президент Синоду РПЦ Стефан Яворський та чимало інших.

Найвідомішим росіянином, який вчився у Могилянці, був знаменитий вчений Михайло Ломоносов. Початкову шкільну освіту він здобув у рідних місцях – в Архангельській області в Холмогорській школі, де викладали вихованці Києво-Могилянської академії. «Граматику словенську» Смотрицького, одного з перших ректорів Києво-Могилянської академії, й «Арифметику» Леонтія Магницького Ломоносов називав не інакше як «вратами своей учености». Саме через київських учителів у Ломоносова зародився великий інтерес до літератури й художнього слова. «Неоднократно... и пристрастился к стихам, и получил желание обучаться этому искусству», – писав Ломоносов. І коли вчився у московській академії, викладачами були теж могилянці. У жовтні 1734-го Ломоносов вирушив до Києво-Могилянської академії, де рік вчився. На той час Києво-Могилянська академія мала славу найвідомішого освітнього й культурного центру. Саме тут найкраще було розроблено теорію поезії й ораторського мистецтва, був високий рівень викладання латини, філософії й вищої математики. Існувала розвинена мистецька школа, славилася академічна бібліотека з її рукописними зібраннями.

Юлія ШЕВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися