Гей-пара через євросуд здере з України по 5 тисяч євро за дискримінацію
Україна

Гей-пара через євросуд здере з України по 5 тисяч євро за дискримінацію

2 червня 2023, 12:14
0
0
Сподобалось?
0

Гей-пара виграла справу проти України у Європейському суді з прав людини.

Про це повідомили в Українській гельсінській спілці з прав людини з посиланням на рішення ЄСПЛ.

З 2010 року заявники Андрій Маймулахін та Андрій Марків живуть разом. У 2014 році вони вирішили звернутися до Європейського суду з прав людини через неможливість легалізувати свої стосунки в Україні. Інтереси заявників представляли юристи Центру стратегічних справ Української Гельсінської спілки з прав людини, а також правозахисний ЛГБТ Центр «Наш Світ».

Розглядаючи справу, Суд зазначив, що «на відміну від різностатевих пар, які вважають за краще не вступати в шлюб з особистих причин, але все ж мають право на юридичне визнання і захист…, заявники не мають ані доступу до шлюбу в Україні, ані можливості отримати будь-яку альтернативну форму юридичного визнання».

Суд також взяв до уваги чітку тенденцію на європейському рівні до юридичного визнання та захисту одностатевих пар у державах-членах Ради Європи, тридцять з яких наразі передбачають можливість юридичного визнання одностатевих пар.

Таким чином, необґрунтована відмова заявникам, як одностатевій парі, у правовому визнанні та захисті будь-якої форми, порівняно з різностатевими парами, становить дискримінацію заявників за ознакою їхньої сексуальної орієнтації. Відповідно, констатовано порушення Україною статті 14 у взаємозв’язку з статтею 8 Конвенції. Кожному з заявників присуджено 5 000 євро компенсації.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися