Завербований росіянами офіцер-льотчик хотів викрасти бойовий літак
Україна

Завербований росіянами офіцер-льотчик хотів викрасти бойовий літак

30 вересня 2014, 18:09
0
1
Сподобалось?
1

Днями працівники СБУ затримали завербованого російською військовою розвідкою заступника командира авіаційної (розвідувальної) ескадрильї «К», 1970 р. н., який брав участь у проведенні АТО.

Залучення українського військовослужбовця до реалізації злочинних намірів російські спецслужби здійснювали у кілька етапів. Пропозиція здійснити угон літака в РФ за матеріальну винагороду вперше була озвучена братом «К» - громадянином Росії, полковником ЗС РФ у відставці, під час відвідування України у червні цього року, інформує прес-центр СБУ.

Згодом, за задумом представників ГРУ ГШ ЗС РФ, дружина та неповнолітня донька льотчика під час відвідин російських родичів були затримані в аеропорту Москви при проходженні паспортного контролю та примусово утримувалися близько трьох тижнів у готелях Москви та Санкт-Петербурга.

У цей час співробітник російської військової розвідки із псевдонімом «Главврач» встановив контакт з «К» та запропонував здійснити перегін літака СУ-24М на один із аеродромів РФ на умовах отримання звання полковника ЗС РФ, продовження льотної кар'єри, придбання житла в Росії, а також одержання 30 тисяч доларів США та інших матеріальних благ. Також українському офіцеру пригрозили розправитися з його рідними у разі відмови.

На виконання завдання російської спецслужби льотчик повинен був у ході виконання бойових польотів у зоні АТО здійснити угон бойового літака та посадити його на аеродромі в Курську.

Для виведення викраденого літака на аеродром посадки «К» мав зустріти російський літак. У разі неможливості посадити літак на визначений аеродром через загрозу застосування засобів ППО пілот повинен був катапультуватися над територією РФ.

Протягом серпня-вересня здійснювалася підготовка до угону. «Главврач» вимагав здійснити його якнайшвидше, погрожуючи фізичною розправою над родиною льотчика. До проведення акції «К» постійно схиляли в ході телефонних дзвінків з території РФ його брат та дружина. Листування з російським розвідником здійснювалося через електронну пошту шляхом передачі шифрованих електронних повідомлень.

Контррозвідка СБУ своєчасно викрила злочинні наміри та унеможливила їх реалізацію шляхом усунення «К» від польотів.

Слідчим відділом УСБУ у Хмельницькій області розпочато кримінальне провадження за ст.111 Кримінального кодексу України  (державна зрада).

Льотчику загрожує до 15 років позбавлення волі. Цього б не трапилося, якби військовослужбовець вчасно повідомив українські спецслужби про спроби його завербувати та не допустив виїзду родини на територію РФ.

Контррозвідка попереджає військовослужбовців про небезпеку провокацій з боку іноземних спецслужб та закликає бути пильними і залишатися вірними присязі народу України.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися