Дім Бальо неймовірної краси
Україна

Журналісти газети «Вісник+К» побували у Барселоні

19 квітня 2019, 12:58
0
0
Сподобалось?
0

Щороку навесні «Вісник+К» традиційно збирається у подорож з нагоди своєї річниці. Кожен з нас із завмиранням серця чекає миті, коли шеф-редактор дає добро на мандрівку. Готуємося цілий рік, щоб на кілька днів поринути в зовсім інше, по-справжньому європейське життя. Щоб побачити те, до чого можна і треба прагнути. Завдяки благодійникам цього разу нас зустрічала розкішна Барселона в Іспанії!

Поряд міська ратуша і дім розпусти

Наш скромний готель був поруч з головною вулицею Барселони Ла-Рамбла. За кілька кроків – міська ратуша і… дім розпусти. У вікні стоїть копія Мерилін Монро і виглядає свого «президента». Помітивши камеру, дівчина не ніяковіє, а навпаки – махає ручкою, вітається. Побачили ми й магазинчик, де вільно торгують марихуаною. Усе це буквально в одному місці. За кілька кроків – метро. Та ви б ніколи не здогадалися, що у тому місці вирує «підземне» життя, бо ніде не чути шуму, нема тітоньок-перекупниць. А просто серед вулиці стоїть скляна будка. Як виявляється – це ліфт під землю. Натискаєш кнопочку – і за мить спускаєшся у метро. Розібратися у ньому надзвичайно просто.

У Барселоні ми зустріли цілу групу туристів з Німеччини на паличках! Залюбки гуляють містом і  люди в інвалідних візках! На їхніх обличчях бачили лише усмішки – вони щасливі! Неповносправних батьків діти возять на виставки у музеї, екскурсії визначними місцями, в океанаріум. Також вільно себе у Барселоні почувають пари нетрадиційної орієнтації – як чоловіки, так і жінки. Вони обіймаються, сміються, цілуються, тримаються за руки.

Храм будується сто літ

Чи не найбільше у Барселоні вразили будівлі знаменитого архітектора Антоніо Гауді. Він жив на зламі ХІХ та ХХ століть і був новатором у своїй справі. Його творіння зажили світової слави. Чимало  архітектурних робіт увійшли до списку ЮНЕСКО!

Люди, як мурашки, проти величного Храму Саграда Фамілія

«Природа не знає прямих ліній», – любив повторювати митець. А тому будинки Гауді химерні. У них ви не побачите звичайних кутів. Дахи, балкончики чи комини хвилясті, з вигинами. Нереально гарні! Завдяки цьому митцю у Барселоні звичними стали дахи-дракони, балкони-черепи, колони-стовбури дерев, приміщення-печери, квіти, застиглі у рельєфній кераміці. Він у своїх будинках обходився без несучих стін, поверхи тримаються на арках. Усередині було викладене особливою каталонською керамікою. У спорудах прохолодно навіть за неймовірної іспанської спеки. Й досі тут обходяться без кондиціонерів. Легенда свідчить, що якось під час відзначення першої роботи Гауді йому сказали: «Не знаємо, кому вручаємо диплом – генію чи божевільному». Час показав, що генію!

Серед найвизначніших будівель Гауді – дім Міла, Бальо, Вісенс… Та справді окрасою Барселони, яку їдуть побачити з усього світу, є Храм Саграда Фамілія. Він присвячений Ісусові Христу, Діві Марії та Йосипу. Його будівництву архітектор віддав 45 років свого життя! Хотів створити найвищий храм у світі. Та завершити своє творіння не встиг.

Після смерті Антоніо Гауді у 1926 році будівельні роботи тривають і досі. Коли буде завершено Храм Святого Сімейства (як його ще називають), й сьогодні вам ніхто не скаже. Бо праця не просто фундаментальна – титанічна!

Таксі – чорно-жовте

Антоніо Гауді створив безліч архітектурних шедеврів. Одним з його визначних творінь є дім відомого каталонського промисловця того часу Гуеля. Будівлю тримають високі колони та арки, через які просто у вестибюль колись в’їжджали гості на кінних екіпажах. Замість підвалу Гауді спорудив… «парковку» для карет зі стайнями!

Архітектор справді залишив по собі неймовірну спадщину. Особливістю його творчості було оздоблення будинків шматочками різноколірної кераміки. Сьогодні така техніка вважається брендом Барселони. Однак в останні роки Гауді був відлюдником і працював лише над Храмом Саграда Фамілія. Він вів майже чернечий спосіб життя. Йому навіть, як жебраку, давали милостиню. Якось літнього ранку 1926 року великого архітектора збив трамвай. Та водій таксі відмовився везти пораненого до лікарні, думаючи, що це просто безхатько. Гауді помер. Кажуть, саме через це пізніше міське таксі Барселони «перефарбували» у траурний чорний колір. Лише дверцята лишили жовтими. Так є й донині.

Пікассо створив 147 тисяч картин!

Не оминули ми в Барселоні й музею одного з найвидатніших митців ХХ століття Пабло Пікассо. Експерти називають його найдорожчим художником у світі! І найплодовитішим. Він залишив по собі понад 147 800 творів мистецтва! Ранні роботи генія зрозумілі кожному, бо наближені до реального життя. Однак з роками Пікассо винайшов новий напрямок у мистецтві, наповнивши полотна різними ромбами та кубами. Саме через геометричні фігури він передавав увесь навколишній світ. Не дивно, що художника називали божевільним. Та саме такі картини принесли йому славу й багатство.

Кажуть, Пікассо любив здійснювати ексцентричні вчинки, щоб привернути увагу преси. Таким чином він підтримував інтерес до власної персони. А ще повторював: «Життя продовжують лише жінки і праця». Є відомості, що з 15 років Пабло став завсідником борделів. У його творчості значне місце відведено «сексуальним» мотивам. Коханками митця ставали дами, не старші 30 років, хоч самому було далеко за 70! У майбутньому жінок Пікассо чекала важка доля. Одна з них повісилася в гаражі свого будинку, інша напередодні відкриття чергової виставки художника застрелилася у своєму ліжку, ще одна померла у психіатричній лікарні.

Вулиці миють шампунем

А який фантастично гарний палац Монжуїк у Барселоні! Біля нього – співаючі фонтани, побачити які їдуть туристи з усього світу. Величне Олімпійське містечко, арена Кориди, у якій тепер розміщені торгові центри. Вдалося нам побувати в одному з найбільших океанаріїв Європи, де акули плавають просто над головами відвідувачів, посмакувати свіжими заморськими фруктами фактично за копійки на ринку Бокерія, насолодитися співом папужок, яких там на пальмах, як у нас горобців на липах. Вражає і чистота. Бо в місті щовечора асфальт миють шампунем!

На вулицях столиці Каталонії ми не побачили жодного бездомного собаки чи кота! Зате звернули увагу, що особливо в історичній частині міста повно бомжів – як чоловіків, так і жінок різного віку. Вони сплять на матрацах при вході до будинків чи просто посеред дороги з плюшевими іграшками. Небайдужі перехожі лишають їм окрайці хліба чи кілька центів. І нам захотілося підгодувати безхатьків своїми українськими продуктами.

За весь час подорожі ми не відчули мовного бар’єру, адже від звичайного водія автобуса до продавця брендового магазину каталонці добре знають англійську. Вам радо допоможуть і на вулиці перехожі, і працівники метро на своєму робочому місці. Бо туристів надзвичайно шанують.

Барселона... Це подих моря та яскрава палітра небуденної краси. Ми привезли додому неймовірні враження! Захотілося колись повернутися сюди ще.

Наталія КРАВЧУК

Передрук заборонено!


Дій активно! Живи позитивно!

Конкурс журналістських матеріалів «Дій активно! Живи позитивно!» ініційований Благодійним фондом Олександра Шевченка та Українським журналістським фондом.



Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися