Підсумки і скандали фіналу нацвідбору до «Євробачення-2019»
Україна

Підсумки і скандали фіналу нацвідбору до «Євробачення-2019»

24 лютого 2019, 13:17
0
-1
Сподобалось?
-1

Цьогорічний український відбір конкурсантів до участі у пісенному конкурсі «Євробачення-2019» набув гострого скандально-політичного забарвлення. До фіналу потрапили шість учасників: дівочий дует Anna Maria, проекти Freedom Jazz, Maruv, Brunettes shoot Blondes, гурти Kazka, Yuko і співачка. Частині з них прямо під час концерту влаштували допит щодо ставлення до подій у Криму та на Донбасі. Прикро, що до цього питання неуважно поставилися на попередніх стадіях відборів й не відсіяли явних колаборантів, бо у прямому ефірі це виглядало, як мінімум, дико.

Згідно з результатами голосування, нашу країну на конкурсі в Ізраїлі ймовірно представлятиме Maruv. Проект набрав 11 балів (5 від журі й 6 від глядачів), випередивши на один пункт Freedom Jazz (10 балів – 6 від журі і 4 від глядачів). Але є одне але, котре може завадити Maruv поїхати до Тель-Авіва. І справа навіть не у безглуздо-вульгарному тексті пісні. Перемога Maruv викликала обурення багатьох людей через громадянську позицію солістки Ганни Корсун, яка активно гастролює Росією. Зокрема, за місяць до «Євробачення» вона знову дасть концерти у Москві та Пітері. Під час фіналу нацвідбору ведучий Сергій Притула запитав співачку про її російські концерти. Корсун у стилі, наприклад, Анні Лорак заговорила про об'єднання народів музикою. Також співачка приписала російському населенню цифру 4 мільярди, серед якого «не всі погані і не всі хочуть воювати».

Отож суспільне мовлення, яке обирає представника України на пісенному конкурсі «Євробачення», попри перемогу в національному відборі MARUV, ще не ухвалило остаточного рішення.

Про це заявила член правління Національної суспільної телерадіокомпанії (НСТУ) Олександра Кольцова в коментарі Громадському.

«Зараз ми маємо затвердити або погодити переможця, який поїде від України. І ми, як Суспільне мовлення, дослухаємося до суспільства. В суспільстві зараз є різні думки, чи виконавець, який має концертну діяльність у Росії, може представляти Україну. В нашому договорі є пункт, який нам потрібно обговорити з MARUV», — розповіла Кольцова.

На запитання, чи є конкретно вимога від MARUV оголосити про припинення концертів у Росії, Кольцова відповіла: «У нас є пункт в договорі, який передбачає певні рішення – вони мають його прийняти».

Але найбільш скандальна ситуація виникла навколо дуету Anna Maria – сестер Анни та Марії Опанасюк із Криму. Їхній батько до анексій Криму працював суддею й певний час продовжував роботу уже за окупаційної влади. Матір співачок, Лариса Опанасюк, є не ким-небудь, а заступницею голови «уряду» окупаційної влади, Сергія Аксьонова та має медаль від Путіна «За возвращение Крыма». Проте ця інформація випливла в інформаційному просторі лише перед фіналом відбору. За день перед фінальним концертом вони оскандалилися під час інтерв’ю на кримськотатарському телеканалі ATR. Журналіст Роман Скрипін задав сестрам Опанасюк кілька незручних питань. Анна та Марія на запитання «чий Крим?» відповіли ухильно: «Насправді Крим залишився Кримом. Те ж саме море, ті ж самі гори, те ж саме повітря... Ми приїжджаємо до себе додому». «Мені здається, Україна просто втратила Крим. Це наша думка», - зазначила одна з сестер. На питання, чи відбулася окупація півострову, Анна та Марія відповідати відмовилися.

«На це питання ми просто не будемо відповідати, оскільки ми не є політиками, ми не є членами секретаріату президента, щоб відповідати вам на такі складні політичні питання», - відказали вони. Також сестри Опанасюк відмовилися відповідати й щодо того, чи відбувається нині агресія Російської Федерації проти України, і чи є війна на Донбасі.

Продовження викриття колаборанток, які захотіли просунути свою кар’єру за рахунок України (з кримською пропискою вони не можуть претендувати на виступ від Росії), відбулося у прямому ефірі фіналу відбору на «Євробачення». Через недалекоглядність організаторів музичне шоу було зіпсоване.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися