Лижні траси, штучне озеро у самому серці Карпат - найвідоміший український гірський курорт Буковель щороку приймає два мільйони туристів з усієї Європи
Регіони

Лижні траси, штучне озеро у самому серці Карпат - найвідоміший український гірський курорт Буковель щороку приймає два мільйони туристів з усієї Європи

11 березня 2019, 14:59
0
0
Сподобалось?
0

Предвічні смереки, високі сині гори, що сягають хмар, кришталево чисте повітря… Серед такої неймовірно чарівної природи розкинувся відомий у Європі український курорт Буковель. Всього за п’ятнадцять років він досяг світового рівня – сюди приїздять відпочивати туристи не тільки з нашої держави, а й з Польщі, Румунії, Угорщини, Італії, Німеччини та інших країн. Як будувався цей курорт, як розвивається – мали змогу дізнатися журналісти завдяки прес-туру, який спільно організували Український журналістський фонд та ТК «Буковель».

Бідна Поляниця стала селом мільйонерів

На початку важких двотисячних років село Поляниця, що поряд з Яремчею, вважалося найбільш депресивним у регіоні. Місцеві згадують, що воно було забуте Богом і людьми поселенням. Дороги не мало, взимку, коли засипало снігами, навіть швидка сюди доїхати не могла. Роботи теж не було, тож люди їхали на закордонні заробітки. Саме місцеві і чинили спротив, коли тут вирішили збудувати сучасний гірськолижний курорт. Серед людей ходили чутки, що їх виселять, а дерева вирубають. Тому, коли поставили перший двокрісельний підйомник, вночі його охороняти доводилося навіть директору.

Та з часом селяни зрозуміли, що біля курорту і вони стануть заможними. Тепер Поляницю називають селом мільйонерів. Тут є свій дитсадок, школа, сучасні європейські дороги, профіцит бюджету 30 мільйонів гривень! Якщо ще п’ятнадцять років тому земля там майже нічого не коштувала, то нині її вартість шалено висока – від 10 до 50 тисяч доларів за сотку! Навколо Буковеля зараз збудовано тисячі готелів, колиб, будинків відпочинку з ресторанами, басейнами, де зупиняються туристи. Кожен знайде місце для свого гаманця. Що цікаво, за останні п’ятнадцять років з Поляниці на заробітки не виїхав жоден житель! Навпаки, один чоловік повернувся з Канади, щоб розвивати бізнес у рідному селі.

План розвитку курорту розробили іноземні спеціалісти

Сучасний європейський курорт було вирішено збудувати біля підніжжя гори Буковель на висоті 920 метрів. Отримавши інвестиції у 600 мільйонів доларів, запросили сюди на розбудову кращих закордонних спеціалістів. Канадські інженери, які будували олімпійські містечка для зимових ігор, розробили план розвитку курорту. У складних гірських умовах фахівці буквально з нічого створили всю інфраструктуру – від енергетики до очисних стоків. У Буковелі збудовано найсучаснішу австрійську систему багаторівневого очищення стоків, створено спеціальну лабораторію для їх контролю. Неймовірно, але у вихідному резервуарі очисних споруд розводять… форель. А риба ця живе тільки у кришталево чистій воді!

Біля Буковеля не тільки не вирубують ліс, а й насаджують його. Дороги, які ведуть до курорту, просто вражають. Їх робила буковельська фірма ПБС за власною технологією дешевого і надійного будівництва шляхів, на що дає гарантію десять років.

Безкоштовне оздоровлення для сиріт

Зимовий сезон у Буковелі триває від листопада до квітня. Нині це найвідоміший гірський курорт у Східній Європі. Тепер іноземці Україну асоціюють ще й з Буковелем. Кажуть, що тут ціни нижчі, ніж на закордонних курортах з такою ж розвиненою сучасною інфраструктурою. Не всі українці можуть дозволити собі поїздку в Буковель, але ті, хто любить гори та лижі, хоча б раз у рік сюди приїздять. І не тільки жителі столиці, а й мешканці райцентрів. Біля витягів довжелезні черги, де чути угорську, польську, російську, німецьку, англійську, румунську мову, багато гостей з Білорусі. Іноземців приваблює 63 гірськолижні траси усіх рівнів складності довжиною від 300 метрів до понад двох кілометрів, 16 витягів з пропускною здатністю 34 700 осіб у годину, санна траса, каток.  А також – унікальний комплекс «Вода» із саунами, соляною печерою, а особливо – з відкритим басейном, коли плаваєш у морозний день під снігопадом.

Влітку у Буковелі відпочинок теж різноманітний. Можна похлюпатися у чистій водичці штучного озера, площа якого 6,8 гектара, позасмагати на пляжі протяжністю два кілометри. Крім того, тут пропонують джиптури у гори, велопрогулянки.

ТК «Буковель» постійно проводить благодійні проекти. Після захоплення Криму у Буковель переїхав дитячий табір «Артек». Організовують поїздки для дітей з малозабезпечених, багатодітних сімей, дітей-інвалідів, дітей учасників АТО та інших соціально незахищених груп. Тільки за останні роки цими проектами було охоплено понад 80 тисяч осіб.

Мрія засновників Буковеля – розбудувати цей курорт у бік Закарпаття, на Бистрицю. Як переконалися під час прес-туру журналісти з усієї України, мрії можуть стати реальністю. Адже кілька років тому Буковель було визнано швидкозростаючим гірським курортом світу, який приймає два мільйони туристів у рік.

Олена ПАВЛЮК, Івано-Франківська область


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися