Людмила СОМАР з чоловіком Ігорем
Регіони

27-кілограмова українка народила двоє діток

8 березня 2021, 17:30
0
1
Сподобалось?
1

Людмила Сомар з вижницького села Замостя має зріст лише 132 сантиметри. Вона – єдина в Україні жінка з критично малим зростом, яка народила двох діток, попри всі застереження лікарів. І сьогодні 33-річна буковинська дюймовочка, як називають Люду, – щаслива мама й кохана жінка.

Породілля важила 27 кілограмів

Люда серед своїх однокласників завжди була найменшенькою. Така собі кнопочка з двома кісками. А народилася вона з вагою 860 грамів. І те, що лікарям вдалося її виходити, було Божим промислом. Дівчинка росла й розвивалася нормально років до п’яти. І лише тоді, коли пішла до школи, батьки  зрозуміли, що дитина значно нижча за своїх однолітків. Висновок лікарів ошелешив: у дівчинки проблеми з гормоном росту.

– Я не приймала ніяких ліків, бо могла бути побічна дія. Росла собі, як росла. І навіть не дуже комплексувала з приводу цього. Після школи пішла вчитися на бухгалтера. А невдовзі зустріла свою долю, – каже Людмила. – З Ігорем познайомилися в нашому селі. Я стояла на зупинці, а він підійшов до мене, заговорили. Було це 7 березня 2011 року. А вже 30 березня запропонував вийти за нього заміж. Я погодилася.

– Ви все пам’ятаєте по днях! Це кохання з першого погляду?

– Можна й так сказати. Батьки не були проти, то було моє рішення. 2 жовтня ми відгуляли весілля. Мені тоді виповнилося 23, Ігор на два роки старший.

Їхня донечка Оля прийшла у світ у 2012 році у Чернівецькому пологовому будинку № 2. Люду важко було назвати породіллею. Бо важила лише 27 кілограмів і швидше нагадувала школярку молодших класів! В її організмі не вистачало кальцію, заліза, тому лікарі найбільше боялися кровотечі, бо навіть втрата 500– 600 мілілітрів крові могла бути для неї критичною. Та, дякувати Богові та найкращим акушерам Буковини, все обійшлося – і на світ з’явилася чудова дівчинка вагою 2,5 кілограма.

Лікарі були проти, але молодята ризикнули

Другу дитину пара не планувала. Та поки годувала доню, Люда завагітніла вдруге. Лікарі знов були проти, бо її організм ще не відійшов від перших пологів. Другий кесарський розтин, наркоз були ризиком для тендітної мами. Розуміючи це, подружжя прийняло рішення народжувати. Так на світ з’явився Іванко з вагою просто богатирською як для такої мініатюрної породіллі – три кілограми! Відтоді Людмила Сомар стала знаменитістю не лише на рідній Буковині. Кажуть, на Львівщині є дві жінки ще меншого зросту, ніж у буковинської дюймовочки, але вони народили по одній дитині.

– Коли була на телеканалі «Інтер» в програмі «Стосується кожного», казали, що я у світі третя така мама. Хоча в книзі рекордів України мене немає. Та для мене то геть не важливо, – каже Люда.

Безсонні ночі, підгузки, дитячі капризи – усе це давно позаду. Її Оля вже другокласниця, Іванко теж восени піде до школи. Живе подружжя з мамою Люди. Чоловік їздить на заробітки, бо він головний годувальник родини. А дружина займається дітьми та господаркою. Після других пологів нарешті поправилася – важить аж 36 кілограмів! І дуже цьому радіє. Звичайно, як мама, вона переживає, чи не передався ген, що спровокував її хворобу, діткам. Тому постійно, два рази в рік, возить сина й доньку на консультацію до ендокринолога. Дякувати Богові, у них все добре. 

Наостанок запитала у маленької мами, чи почувається вона щасливою?

– Так. Я завжди мріяла про таке щастя! – зізналася жінка.

Ніна РОМАНЮК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися