Хроніки окупації: у захопленому селі росіяни розстрілювали корів з автомата і смажили у церкві шашлики
Регіони

Хроніки окупації: у захопленому селі росіяни розстрілювали корів з автомата і смажили у церкві шашлики

8 травня 2022, 11:25
0
-1
Сподобалось?
-1

Лукашівка – невеличке село поруч з Черніговом. У ньому до війни мешкало менше трьохсот людей. Двом десяткам давав роботу місцевий фермер. Господарство Ткаченків – це історія успіху від двох паїв на шість гектарів до власної молочної ферми і 1200 гектарів оброблювальної землі. Як хазяйнувати, «підгледів» у Франції та Латвії. До війни у Григорія було 300 голів худоби, сотня з яких – дійне стадо. Умови утримання корівки мали європейські: поїлки з підігрівом, кормові столи замість жолобів. І тут не було ніякого запаху завдяки хорошій вентиляції. 

Коли рашисти напали на Україну, лукашівський фермер возив і безплатно роздавав молоко чернігівським сім’ям з дітками, нашим військовим. А одного разу йому зателефонували і сказали: «Тікайте». Так Ткаченкам в останній момент перед окупацією вдалося виїхати із села. І недарма, адже коли росіяни туди зайшли, одразу стали його шукати. 

Повернувшись після визволення, пан Григорій не стримував сліз. Здуті туші корів з кульовими пораненнями у голову лежали по всій території ферми. Фермер нарахував 110 убитих тварин – дорослих корів і телят. Рашисти навіть застрелили одну корову якраз у ту мить, коли вона почала телитися.

– Корови з телятками ходили, а вони влаштовували на них сафарі – розстрілювали з автоматів. Потім робили шашлики і смажили у церкві, – з болем розповідає чоловік.

Ці «високодуховні», «побожні» нелюди, які прийшли до нас зі своїм «рускім міром», у храмі Божому влаштували свій штаб. Вони жерли шашлики з розстріляних корів, а поруч лежали тіла вбитих ними жителів села (загинуло 12 осіб). Як кажуть місцеві, вони регулярно виводили людей і пускали їм кулі над головами. Селяни й досі не можуть оговтатися від пережитого страхіття.

А Григорій Ткаченко дізнався, хто врятував його і сім’ю. Йому зателефонували брати Роман і Леонід Бутусіни. Це росіяни, які жили на Прикарпатті. «Вісник+К» писав, що хлопці загинули, обороняючи Лукашівку.

Наталка СЛЮСАР


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися