Юрій САВУГІН з козаком
Регіони

Українець з «Іскандера» зробив козака

21 серпня 2022, 15:58
0
0
Сподобалось?
0

Коваль Юрій Савугін із села Ташань на Переяславщині Київської області викував фігуру козака з уламка ворожої ракети «Іскандер». Її українські сили ППО збили наприкінці березня неподалік оселі Юрія.

Спочатку смертоносне залізяччя місцеві хотіли віддати у майбутній краєзнавчий музей. Та у село прийшла сумна звістка про загибель на фронті земляка Віталія Краснюка. Тоді коваль Юрій Савугін вирішив у пам’ять про загиблого сусіда створити козака з уламків російського «Іскандера». Переконаний, що ця паркова скульптура стане ще одним символом незламності і непереможності українського війська й українського духу. «Це буде легендарна скульптура! Адже це фігура не простого козака, а загартованого і заговореного!» – каже Юрій Савугін. Втілюючи творчий задум, коваль працював по 12 годин щодня протягом трьох місяців.

«Кувати було важко, бо корпус ракети зроблений з надміцного сплаву, який майже на піддається обробці, – ділиться майстер. – Проте впорався: як українські вояки збили того монстра, так і я перекував рашистську смертоносну нечисть на мирного хлопа».

Займатися ковальством 64-річний Юрій Савугін почав у 47 років. У 2007-му він переїхав з Києва до Ташані, де придбав стару хату. На подвір’ї обладнав кузню. Коваль каже, що зовсім не вміє малювати й усі роботи виготовляє без ескізів, які замінює його уява.

А прообразом його козака з «Іскандера» стали українські герої – від славних запорожців до незламних «кіборгів» та сталевих «азовців».

Поки скульптура стоїть на подвір’ї автора. Коли у селі створять краєзнавчий музей, її перенесуть туди.

Марта ДИМИДІВСЬКА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися