Олександр ЧОРНОМАЗ (справа) отримує нагороду
Регіони

Пенсіонер «пригнав» танк орків і отримав медаль

6 листопада 2022, 19:26
0
1
Сподобалось?
1

Олександр Чорномаз із села Самотоївка на Сумщині ще юнаком, коли служив у армії, їздив на радянському танку. Не думав не гадав, що на старості доведеться керувати такою технікою.

А коли почалася війна, росіяни буквально з перших днів захопили його село. Оскільки дядько Чорномаз був старшого віку, то окупанти його не зачіпали. Чоловік старенькою «Нивою» часто виїздив із села. Якось на дорозі побачив російський танк. Кілька разів до нього навідувався – ніхто не забирає. Тоді поїхав у Суми в тер­оборону і запропонував: «Там на дорозі танк стоїть – спробуймо його завести».

– Востаннє сидів у танку за часів Союзу, пів століття тому, коли служив строкову механіком-водієм у Білорусі, – сміється пенсіонер. – Залишена ворогом машина не заводилася. Ми вирішили позбавити окупантів можливості забрати її собі. Уже один акумулятор зняли, завантажили в машину, коли приходить інформація, що колона орків йде. Нумо тікати, а я, як на зло, ключ від своєї «Ниви» загубив. Дивлюся на дорогу – уже колону видно. Побіг у посадку, пересидів, поки вони проїхали.

Дякувати Богові, що окупанти не мали часу зупинятися. Видно, дуже поспішали. Побачивши, що небезпека минула, пан Олександр повернувся і взявся «переганяти» танк.

– Я там у кабіні все повивчав, включив тумблери, які треба, і він з буксира завівся. Усе на автоматі. Деякі відмінності, звичайно, є. Але якось танк розвернули – і на Суми, – розповідає пенсіонер.

Так сільському дядькові вдалося взяти хороший трофей: Т-72 однієї з останніх модифікацій, 2014 року випуску. Його передали українським військовим. Дідусь Олександр вже й забув про це, а от ті, кому допоміг, ні. До Дня захисників та захисниць України пенсіонеру вручили медаль від командування Оперативно-тактичного угруповання «Суми» за захоплення військової техніки ворога.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися