Василь ДУНІН-БОРКОВВСЬКИЙ
Регіони

У Чернігові був свій граф-вампір?

6 березня 2023, 13:49
0
0
Сподобалось?
0

Усі чули про вампіра Дракулу, в Румунії навіть досі зберігся його замок. . В основу цієї легенди покладений реальний історичний персонаж з XV століття Влад Цепеш. Але мало хто знає, що в Україні був свій «Дракула». У XVIII столітті в Чернігові жив полковник та генеральний обозний Василь Дунін-Борковський, якого вважали чаклуном і чорнокнижником. Життя, а особливо смерть полковника, оповиті легендами.  

Будував храми, але не ходив до них

Граф Василь Дунін-Борковський – нащадок відомого польського шляхетського роду, що веде свій родовід від королів Данії та графів Священної Римської імперії. У 1667 році, коли чоловікові вже було під тридцять літ, він приймає православ’я (до того був католиком), поступає на службу до Війська Запорозького. Завдяки інтригам та дружнім стосункам з правлячими гетьманами отримує нові села та різні привілеї. Стає дуже багатою людиною свого часу. У 1687 році Василь допомагає прийти до влади Іванові Мазепі. Народ вважав таємничого графа характерником. Адже граф знав 12 іноземних мов, не відомо звідки, також він рідко з’являвся вдень, а працював вечорами та ночами. На його кошти лише в одному Чернігові побудували Вознесенську та Петропавлівську церкви, келії Єлецького монастиря та відреставрували Успенський та Спасо-Преображенський собори. Також він жертвував величезні гроші на церковне дороге начиння. Але, що дивно, при цьому сам в церкви не ходив. Це помітили в народі і почали говорити, що він, може, й не людина…

Щоночі вставав з могили і їздив у чорній кареті

Про те, що сталося після смерті Василя Дуніна-Борковського, чернігівці досі розповідають пошепки. Він помер приблизно у 63 роки, у 1702-му. Похоронили його в Чернігові без відспівування,  в притворі Єлецького монастиря. Хреста теж не встановили – лише надгробок. А через деякий час у місті почали зникати люди, багатьох знаходили мертвими з явними ознаками обезкровлення. Здавалось, ніби хтось ходить уночі та п’є їх кров. До речі, архівні матеріали Чернігова повідомляють про наявність у 1702 році кількох десятків нерозкритих убивств з ознаками обезкровлення, які слідчі не могли пояснити. Але ще більше налякали людей чутки про те, що мертвий граф Дунін-Борковський щоночі піднімається із домовини. Нібито він сідав у чорну карету, запряжену шестіркою чорних коней, та влаштовував до ранку гучні застілля. Люди розказували, що бачили, як граф давав розпорядження своїм мертвим слугам, обходив весь маєток та зникав біля старого колодязя у саду. Цікаво, коли з часом колодязь розкопали, то знайшли підземний хід, що вів у маленьку кімнату. У ній стояла пуста труна, а на столі лежали залишки книги, обтягнутої чорною шкірою (чорнокнижники – відьмаки). І як після цього не вірити у надприродні сили?! Жителі Чернігова були налякані. Вони звернулися до архієпископа Іоана Максимовича, щоб він допоміг їм, і запросили його на дорогу, якою катався граф-упир. Іоан Максимович у супроводі великої процесії побачив карету графа з мертвяками, що мчала на шаленій швидкості, та перекрив їй шлях хрестом на Червоному мосту. Міст зруйнувався і покійний чернігівський полковник зник у водах річки Стрижень. За іншими переказами, карета зі свитою та графом перетворилась у сіру хмару, що поплила за річкою. Як тільки проспівали півні, натовп кинувся до Успенського собору, щоб відкрити домовину графа. Полковник, за словами очевидців, лежав, як живий, а в зубах тримав люльку. Тоді йому вбили в серце осиковий кілок. А потім домовину відвезли в родове село Бірківка та закопали на березі Десни. Що цікаво, після цього моторошні вбивства припинилися. Отака легенда про «українського Дракулу». Правда це чи ні – ніхто не відає. Але скарб Дуніна-Борковського ще нікому не вдалося знайти. А чоловіком він був не бідним.    

Марта ДИМИДІВСЬКА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися